Cine consiliază guvernul britanic
Pe urmele unui consultant guvernamental britanic. O investigație.
Nu demult am publicat discuția dintre Peter Robinson și profesorul de medicină Jay Bhattacharya, o trecere în revistă a felului în care autoritățile americane au reacționat la pandemia Covid. Peter Robinson îl menționează și pe Matt Hancock, fost ministru britanic al sănătății, care a declarat în octombrie 2020: „Declarația de la Barrington1 este susținută de două afirmații centrale și ambele sunt în mod evident false. În primul rând se spune că, dacă destui oameni se îmbolnăvesc de COVID, atunci vom ajunge la imunitatea de turmă. Nu este adevărat. Numeroase boli infecțioase nu ajung niciodată la imunitate de turmă, cum ar fi rujeola, malaria, SIDA și gripa, cu dovezi tot mai mari de reinfectare.” „Nu ar trebui să avem încredere că vom ajunge vreodată la imunitate de turmă față de COVID, chiar dacă toată lumea ar trece prin boală. A doua afirmație centrală este că îi putem separa pe cei bătrâni și vulnerabili în timp ce înaintăm către imunitatea de turmă. Așa ceva pur și simplu nu este posibil.”
Matt Hancock a fost ministrul britanic al sănătății până pe 26 iunie 2021, când a demisionat datorită încălcării propriilor directive emise în legătură cu distanțarea socială. Ministrul a fost înregistrat în biroul său având contact fizic intim cu o consilieră, într-o perioadă în care ministerul său interzicea în mod oficial relațiile fizice intime între persoane din familii diferite. Ministrul Hancock și guvernul Boris Johnson sunt consiliați de diverse persoane și organizații, ale căror propuneri sunt încorporate în politicile oficiale de combatere a pandemiei. Una dintre aceste persoane este Susan Michie, care face parte din grupul SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), o grupare de elită specializată în consiliere științifică pentru situații de criză. SAGE a furnizat în trecut informații și recomandări guvernului britanic în contextul gripei porcine din 2009-2010, epidemiei de Ebola din Africa de Vest (2014), sau epidemiei cauzată de virusul Zika în America de Sud (2016).
La începutul pandemiei, în martie 2020, SAGE a emis un document intitulat „Opțiuni pentru mărirea aderenței la măsurile de distanțare socială”, în care recomandă o serie de abordări din partea guvernului britanic. Se constată că „un număr substanțial de oameni încă nu se simt suficient de amenințați” și urmează recomandarea: „Nivelul perceput de amenințare personală trebuie crescut în rândul celor impasibili, folosind mesaje emoționale puternice.” Documentul, preparat de subgrupul SAGE în care activează și Susan Michie, enumeră opțiunile la îndemână, inclusiv coerciția, prin impunerea obligativității anumitor măsuri, și tactici de blamare sau marginalizare socială.
Născută în 1955, la Londra, fiica biologului Anne McLaren și a informaticianului Donald Michie este psiholog clinic, profesor de sănătate psihologică și director al centrului de schimbări comportamentale din cadrul universității College London. Face parte din grupul SAGE și consiliază în privința conformării populației la reglementările guvernamentale legate de pandemia Covid. Activitatea ei recentă de cercetare include dezvoltarea de metodologii pentru proiectarea și evaluarea intervențiilor urmărind schimbarea comportamentului uman. Ea conduce proiectul Human Behaviour-Change, finanțat de Wellcome Trust. Susan Michie a fost președinte al Societății Europene de Psihologie a Sănătății și președinte al Diviziei de Psihologie a Sănătății din cadrul Societății Britanice de Psihologie. Această societate i-a decernat în 2019 un premiu pentru munca sa de lider la nivel mondial în scopul creării unui limbaj coerent al schimbării comportamentului uman.
Susan Michie a declarat în iunie 2021, cu ocazia participării la o emisiune transmisă de Channel 5 News, că măsurile adoptate de guvernul britanic în ultimele 14 luni ar trebui să devină parte a rutinei comportamentale firești, la fel ca folosirea centurii de siguranță la volan.
Vaccinurile sunt o parte cu adevărat importantă a controlului pandemiei, însă doar o parte. Un sistem de testare, urmărire și izolare, precum controalele la frontieră, este cu adevărat esențial. Al treilea lucru este comportamentul uman. În speță comportamentul de distanțare socială, de… a te asigura că există o ventilație bună când te afli în casă sau, dacă nu se poate, măcar purtarea măștii pe față și respectarea igienei mâinilor și a suprafețelor.
Va trebui să menținem aceste lucruri pe termen lung și astfel va fi bine nu numai în ce privește Covid ci și pentru a reduce alte boli, într-un moment în care sistemul de sănătate publică se confruntă cu probleme… Cred că pentru totdeauna, într-o oarecare măsură.
Cred că există o mulțime de comportamente diferite pe care le-am schimbat în viața noastră. Acum purtăm în mod obișnuit centuri de siguranță – nu obișnuiam. Acum strângem excrementele de câine în parcuri – nu obișnuiam. Când oamenii văd că există o amenințare și pot face ceva pentru a o reduce și a se proteja pe ei înșiși, pe cei dragi și comunitățile lor, ultimul an ne-a arătat că oamenii fac asta.
Susan Michie mai are și altă calitate, este comunistă. Nu doar în cuget și simțire, de mai bine de 40 de ani este membru al partidului comunist din Marea Britanie. În martie 2018 a cerut comuniștilor britanici să „lucreze din răsputeri” pentru alegerea lui Jeremy Corbyn, liderul laburist, în funcția de prim-ministru. Apelul a fost livrat cu ocazia unei adunări găzduite de Biblioteca Memorială Karl Marx din centrul Londrei, într-un decor alcătuit din portretul lui Fidel Castro, un bust de bronz al lui Lenin și un șirag de steaguri sovietice.
În 1984 a participat la o conferință organizată de alți tovarăși de drum, sosind cu un landou în care se afla fiul ei recent născut. Organizatorii l-au ridicat pe micuț și au inspectat landoul, pentru a se asigura că mama nu adusese în ascuns literatură prea subversivă. De altfel, pe vremea când era studentă la Oxford, colegii o porecliseră „doica lui Stalin”. Tatăl ei a fost Donald Michie, educat la Oxford și apoi atras de criptografie. În perioada celui de-al doilea război mondial a lucrat în laboratorul secret de la Bletchley, alături de Alan Turing, la descifrarea codului secret Enigma întrebuințat de naziști. Restul carierei l-a dedicat ciberneticii, devenind unul dintre cei mai apreciați cercetători britanici în domeniu. În 2007, la scurt timp după moartea sa, ziarul The Guardian menționează într-un necrolog: „Donald a fost ani de zile corespondentul științific al publicației Daily Worker2, bazându-se pe înțelegerea sa largă a științelor precum și pe marxism, care a alcătuit mereu cadrul său intelectual.”
Mama, Ann McLaren, a fost un om de știință britanic specializat în biologia dezvoltării3. Munca ei de cercetare a ajutat la dezvoltarea fertilizării in vitro, iar Societatea Regală4 i-a acordat titlul de „fellow” în semn de recunoaștere a contribuțiilor științifice. În interviul din 2001, publicat sub titlul „De la embrioni la etică: o carieră științifică și de responsabilitate socială”, interlocutorul întreabă: „Ați fost vreodată membru al partidului comunist?” Ann McLaren: „Da”.
Andrew Murray, primul soț cu care a fost căsătorită între 1981-1997, s-a înscris în partidul comunist britanic în 1976, la vârsta de 18 ani. A militat și activat timp de patruzeci de ani, apoi a demisionat și s-a înrolat în partidul laburist; între 2018-2020 l-a consiliat pe Jeremy Corbyn, președintele partidului. Francis Becket, autorul cărții „Dușmanul din interior – Ascensiunea și căderea partidului comunist britanic”, descrie cercul de prieteni ai lui Andrew Murray din perioada sfârșitului de deceniu ’70 și început de ani ’80: „… mai extremiști decât toți staliniștii pe care îi cunoșteam. Staliniștii erau cunoscuți drept ‘tankies’, dar în grupul lui Murray erau ‘super-tankies’.”5
Susan Michie este nepoata lui Henry McLaren (1879–1953), al doilea baron de Aberconway, un industriaș bogat educat la Eton și moștenitor al unor întreprinderi din domeniul cărbunelui, oțelului și de inginerie civilă. Cariera sa politică, de parlamentar liberal și subsecretar de stat în cadrul camerei de comerț, s-a desfășurat între 1906-1922. Soția sa a fost Christabel Macnaghten (1890-1974), născută într-o familie irlandeză de renume. Bunicul ei, Elliot Macnaghten, a fost președinte al companiei de comerț East India Company, iar tatăl ei, Sir Melville Macnaghten, a participat la investigarea crimelor din Whitechapel, comise între 1889-1891, și a devenit notoriu pentru raportul întocmit în cazul Jack The Ripper. A avut cunoștințe și prieteni din lumea literară și artistică, printre care Oscar Wilde și Rudyard Kipling.
Așadar o comunistă are acces la cei mai înalți factori de decizie dintr-un guvern occidental și insuflă ideea de permanentizare a stării de inginerie socială. Virusul furnizează un pretext desăvârșit. După cum spunea în emisiunea televizată: „Cred că de acum încolo putem să adoptăm rutine noi. Când ieșim din casă verificăm dacă am luat telefonul, dacă avem cheile, șervețele, sau o mască facială în caz de nevoie. Adoptarea noului comportament nu va fi o mare scofală.”
POST SCRIPTUM
Editura Cambridge University Press a publicat eseul intitulat „Legitimitate politică, autoritarism și schimbările climatice”. Autorul este Ross Mittiga, un tânăr cadru universitar american specializat în științe politice care predă într-o universitate din Chile.
Este puterea autoritară vreodată legitimă? Literatura contemporană de teorie politică – care conceptualizează legitimitatea în termeni de democrație sau drepturi de bază – pare să sugereze că nu.
Eu susțin totuși că există un alt aspect al legitimității, trecut cu vederea, referitor la capacitatea unui guvern de a asigura siguranță și securitate.
Deși, în condiții normale, menținerea democrației și a drepturilor cetățenești este de obicei compatibilă cu garantarea siguranței, conflicte între aceste două aspecte ale legitimității pot apărea și adesea apar în situații de urgență. Un exemplu important în acest sens este pandemia COVID-19, în timpul căreia limitările severe ale liberei circulații și de asociere au devenit tehnici legitime de guvernare.
Schimbările climatice reprezintă o amenințare și mai gravă la adresa siguranței publice.
În consecință eu susțin că legitimitatea poate necesita o abordare autoritară.
Deși neliniștitor, acest lucru sugerează importanța politică a intervenției climatice. Dacă dorim să evităm legitimarea puterii autoritare, trebuie să acționăm pentru a preveni apariția unor crize care pot fi rezolvate doar prin astfel de mijloace.
S-a auzit? Faceți așa cum zic experții, altfel vom fi nevoiți să luăm măsuri autoritare… numai și numai pentru binele vostru. Iar experții suntem noi, Susan Michie, Ross Mittiga și restul câtă frunză câtă iarbă.
Un apel public redactat de Jay Bhattacharya și alți doi specialiști în boli infecțioase, în care autorii critică măsurile luate de autorități în privința combaterii epidemiei și propun o abordare diferențiată, funcție de gradul de risc.
Oficina partidului comunist din Marea Britanie, cunoscută în prezent drept Steaua de la Răsărit (Morning Star).
Studiul procesului prin care animalele și plantele cresc și se dezvoltă. Biologia dezvoltării cuprinde, de asemenea: biologia regenerării, reproducerii asexuate, metamorfozei și creșterii și diferențierii celulelor stem în organismul adult.
Academia britanică națională a șiințelor.
De la „tanc”. Expresie de argou care îi descrie pe susținătorii vehemenți ai comunismului, urmând întocmai linia trasată la Kremlin. Expresia face aluzie la tancurile trimise de URSS în Ungaria și Cehoslovacia.