Pe ucraineni i-ați întrebat?
Oare ei ce vor? Până când sunt dispuși să continue războiul? Răspunsuri pentru emotivi și pacifiști.
Ei vor să lupte până când Rusia va fi complet alungată. Sondajul publicat de Gallup în octombrie 2022 arată că 70% dintre locuitorii Ucrainei doresc ca țara lor să continue lupta până la câștigarea războiului, iar 91% dintre acești 70% susțin că războiul trebuie să continue până când vor fi recuperate toate teritoriile ocupate de ruși. Numai 26% preferă o negociere cât mai grabnică în scopul încheierii ostilităților. Gallup a cules datele referitoare la atitudinea populației față de război în perioada 2-11 septembrie, acoperind toate zonele geografice ale țării inclusiv Donbas.
Defalcarea pe criterii de sex arată că 76% dintre bărbați și 64% dintre femei se înscriu în categoria celor doritori să continue lupta împotriva rușilor, iar defalcarea pe criterii de educație arată că în această categorie se regăsesc 68% dintre absolvenții de școală medie sau liceu și 80% dintre absolvenții de studii universitare.
Defalcarea pe criterii geografice arată o susținere variabilă a continuării războiului, dar nicăieri în țară aceasta nu scade sub 50%. În districtele din est, cele mai rusofone, susținerea se ridică la 56%.
Ucrainenii din marja celor 70% au fost de asemenea întrebați ce înseamnă victorie pentru ei. Răspunsul aproape unanim (91%) a fost recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia începând din 2014, inclusiv Crimea.
Dar populația rusă? Ea ce zice? Imposibil de aflat direct din Rusia, unde cenzura supraveghează atent ce găvărește presa scrisă, radioul, televiziunea și internetul. Suntem nevoiți să apelăm la o sursă dinafară. Site-ul Meduza1, cu sediul la Riga, afirma la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut că un sondaj de uz intern comandat de Kremlin indica faptul că 55% din populația Rusiei este în favoarea începerii negocierilor de pace cu Ucraina. Această cifră nu diferă mult de constatarea din octombrie a centrului Levada, singurul mare institut sociologic independent din Rusia, care în urma propriului sondaj a estimat că 57% ar susține negocieri de pace cu Ucraina, numai 34% exprimând dorința de a continua războiul.
Sondajul intern al Kremlinului, realizat de Federalnaya sluzhba okhrany, mai indică felul în care s-a schimbat atitudinea la firul ierbii. La sfârșit de iulie numai 32% preferau negocieri de pace, pe când în noiembrie numărul pacifiștilor crescuse substanțial. La polul opus numărul adepților continuării războiului s-a mai mult de înjumătățit din iulie până în noiembrie.
Dar în Statele Unite? Alt sondaj efectuat de Gallup, în ianuarie 2023, arată că 65% din populația americană adultă dorește ca guvernul federal să susțină Ucraina chiar în condițiile unui conflict prelungit, cu scopul recuperării teritoriilor anexate de Rusia. Doar 31% doresc ca guvernul federal să militeze pentru încetarea rapidă a ostilităților, chiar cu prețul cedării teritoriilor capturate de Rusia.
Dar în România? Cât de mult se identifică românii cu ambițiile Rusiei? Mai deloc, arată Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research:
Înainte de agresiunea și războiul ilegal și inacceptabil declanșat de Rusia în Ucraina, încrederea în Federația Rusă se situa undeva între 15-16% multă și foarte multă, iar în Vladimir Putin, puțin peste 20%, deci vorbim de cifre din 2021. După declanșarea acestui atac – noi chiar atunci am făcut câteva măsurători și ulterior am testat încrederea în Rusia pe parcursul întregului an 2022, deci nu vorbim doar de o singură măsură, doar într-un context foarte emoțional – toate măsurătorile au, practic, între 4 și 7%. Practic o prăbușire a încrederii în Rusia lui Vladimir Putin.
[…]
De altfel, dacă analizăm date comparative de dinainte de războiul din Ucraina, am fi constatat că România este una dintre țările în care încrederea în Rusia este una dintre cele mai mici. Noi nu am avut și nu avem o afinitate pentru Rusia, nu avem nicio apropiere culturală, civilizațională sau de orice alt tip cu Rusia.
Tot INSCOP a întrebat publicul ce crede despre alianța cu SUA în contextul securității naționale, iar preferința pentru SUA și implicit NATO este evidentă.
Orice patriot, de oriunde, găsește inspirație în lupta ucrainenilor și o respectă. Alții, puțini și nevrotici, agită stindardul capitulării. Au la îndemână un întreg arsenal de justificări născocite din defetism sau meșteșugite de ruși. Bălăcăriți-i sau compătimiți-i pe ucraineni, după temperament, dar ce considerați voi umanitar sau necesar nu valorează nici cât o ceapă degerată în ochii lor. Dar sunt orbi, veți exclama. În țara lor însă “orbii” văd clar că libertatea este mai presus de orice și luptă pentru ea cu încăpățânare. Morala? Ucrainenii nu vor pacea învinsului. Abia atunci ar fi cu adevărat orbi.
Înființat în 2014 de un grup de jurnaliști ai site-ului Lenta.ru, pe atunci un portal independent de știri.