Carte
Prin aprilie-mai 2021 am finalizat manuscrisul (sau așa credeam la acea vreme). Un bun prieten m-a îndrumat să iau legătura cu Alin Bogdan de la editura Contra Mundum, așadar ne-am întâlnit și am vorbit despre carte. La scurt timp după aceea i-am predat textul dar nu cred că l-a citit, era ocupat cu vizita lui Rod Dreher și totul a fost întrerupt de moartea prematură a lui Alin.
Ninel Ganea a preluat conducerea editurii și i-am trimis manuscrisul. A urmat un refuz justificat privind retrospectiv, însă datorită unui motiv care nu m-a mișcat deloc: cartea nu avea anvergura filozofică așteptată de redacție. Nu îmi propusesem nimic deosebit în acest sens, așa că nu am simțit nevoia să întâmpin astfel de așteptări.
Cartea avea însă alte defecte, începând cu un titlu insipid. Nici măcar nu îl mai țin minte. Păcatul capital îl reprezenta însă excesul de imagini; mult prea multe de prisos. Am păstrat o selecție din diagrame și câteva imagini al căror impact era mai bine exprimat vizual decât prin cuvinte. Un capitol a fost complet înlăturat1 deoarece noul editor l-a considerat nepotrivit în contextul general. Aceste îmbunătățiri au fost sugerate (și adoptate) în vara lui 2021 de proprietarul unei edituri al cărei profil nu are nimic în comun cu tema cărții, dar care și-a exprimat dorința să o publice. Intenția a dispărut după ce s-a supărat iremediabil pentru faptul că am întrebat dacă ar fi posibil să primesc mai mult de 10% din vânzări și i-am propus să folosească grafica mea de copertă.
În decembrie 2021 l-am contactat pe Viorel Ilișoi, proprietarul editurii GRI. Dânsul s-a arătat inițial interesat până când nu l-a mai interesat. În 2022 au urmat email-uri către Polirom, Nemira, Cetatea de Scaun. Cel puțin de la Nemira am primit răspuns, fie el și negativ pe motiv de neconcordanță cu linia editorială. În iulie 2022 editura Literagraf a publicat un tiraj minuscul, 40-50 de exemplare, dar la dimensiunea A4, un format prea mare pentru o carte intenționată a fi portabilă. În tot acest răstimp am lărgit conținutul și am făcut corecturi, iar în noiembrie anul trecut am ajuns la forma finală.
Tot acest parcurs întortocheat s-a dovedit benefic. Cartea a avut de câștigat de pe urma criticilor, iar refuzurile explicite sau implicite privind publicarea au reprezentat un test de anduranță. Te lași păgubaș, sau continui? Unele lucruri merită continuate cu încăpățânare deoarece merită îmbunătățite. Într-un cuvânt merită cea mai bună prezentare de care ești capabil. În acest caz o cronică amplă a vremurilor noastre amenințate de ruinare.
Cartea este disponibilă în format PDF, la dimensiunea A5 (14,8 × 21 cm) dacă ar fi tipărită, numără 452 pagini în total și “cântărește” 4,8 MB. O puteți descărca de la această locație. Iată ce conține:
- Scurtul drum al luminii către întuneric -
Diavolul vine cu un buchet de trandafiri
Omul fără însușiri
Lumea-ntreagă e-o calamitate
Robinetul cu climă
Scribi, profeți și templul încălzirii globale
Cincizeci de ani de predicții false
Ajustări climatice
Toată gheața din Groenlanda și încă pe atât
Jos temperaturile! Jos vaca, porcul și găina
Dioxidul de carbon și poluarea
Clima-i schimbătoare de când lumea
Vai dragă, au murit toate animalele din Australia
Că v-aduce mama vouă frunze-n buze, lapte-n ţâţe, energie ieftină şi verde
Răscoala organelor genitale
Moștenirea lui Alfred Kinsey
Arma de sexualizare în masă și copiii
Gen de studii
Căsătoria din gumilastic
Nu suntem aici de decor
Itinerariul către nicăieri
Democrație fără demos
Pandemia imbecilității sau privilegiul de a fi alb
Crimă și pedeapsă de rit nou
Feminism fatal
Marea Resetare și Forumul Economic Mondial
Târgul de chinezării
Nu ești superior dacă porți mască
Anulați America!
La loc comanda, America se anulează singură
Încă o dată Rusia luptă pentru pace
Occidentul ne-a ajuns din urmă
S-au văzut și tâlhari înfrânți
ANEXĂ (Războaiele SUA și Rusia/URSS de la începutul secolului XX până în prezent)
- Înșiră-te iarăși mărgărite -
O adunare desuetă
Alegeri românești
Înregimentare în Europa cui?
Comparație cu Mauritius
Dezvoltare economică
Nestematul uman
- Țintește mai sus -
Științism
Război pentru pace
O sfadă morală
Observații pe marginea unui articol din Contributors
Mai departe despre claritatea morală
Năclăiala morală
Izzy merge în vacanță
Curaj și precizie clinică
O robie nouă
Capitolul “Înregimentare în Europa cui?“ a fost lărgit și a reprezentat primul element constitutiv al secțiunii “Înșiră-te iarăși mărgărite“.