Pentru a vă convinge că invazia Ucrainei este legitimă și necesară propaganda rusească se desfășoară pe două fronturi principale. Să le explorăm.
Ucraina, stat nazist
Se vorbește pe larg despre „nazismul ucrainean”. Însuși Putin a declarat că „Ucraina este condusă de bande de drogați și neo-naziști”. Acuzația a fost preluată cu entuziasm și generalizată tâmp. Un sondaj1 realizat în 2018 de institutul Pew a arătat că Ucraina este cea mai puțin antisemită țară din estul Europei: doar 5% din populația adultă nu își doresc concetățeni evrei, față de 14% în Rusia. Apoi care este atracția față de nazism a partidelor politice și forțelor armate? Coaliția2 partidelor naționaliste și mai mult sau mai puțin extremiste, formată în 2019 în jurul partidului Svoboda, a obținut 2,15% din voturile exprimate cu ocazia alegerilor parlamentare din acel an. Acest rezultat i-a permis să trimită un reprezentant în parlamentul format din 450 de deputați. Din coaliție a făcut parte și partidul Alianța Națională (National Corps), format în 2016 și asociat de comentatori cu regimentul Azov, la rândul său constituit în 2014. Prima acțiune militară s-a produs în iunie 2014, când regimentul a eliberat orașul Mariupol de sub ocupația forțelor rusești și a separatiștilor pro-ruși. Inițial a funcționat ca o formațiune de voluntari înafara forțelor armate regulate, fiind încorporat în Garda Națională în noiembrie 2014. A atras atenția mai ales datorită înclinațiilor filo-naziste ale unora dintre membri și siglei „Wolfsangel”, folosită de unități Waffen SS în al doilea război mondial. Reportajul3 realizat de USA Today în 2015 îl menționează pe Andrii Diacenko, un purtător de cuvânt, estimând numărul membrilor cu simpatii naziste între 10% și 20%. Regimentul Azov este format din 900-2500 de combatanți, dintr-un contingent național de 200.000. Din regiment fac parte și numeroși vorbitori de limbă rusă, tătari din Crimea și evrei. Andrei Bilețki, liderul Alianței Naționale, a jucat un rol important în crearea regimentului Azov și l-a condus pentru câteva luni în 2014, dar de atunci nu mai are influență. Ministerul de interne, de care aparține Garda Națională, nu permite militarilor din subordine niciun fel de afilieri politice. Liantul care îi unește pe toți membrii regimentului Azov nu este ideologia neo-nazistă, ci dezgustul față de Rusia.
Pe de altă parte un reportaj4 ABC News din 2007 estimează că în Rusia se află între 50.000 și 70.000 de neo-naziști. Articolul din Wikipedia care ține socoteala organizațiilor neo-naziste din lume enumeră 21 în Rusia și 5 în Ucraina. Nimeni nu menționează existența a două formațiuni extremiste rusești. Lupii Nopții este banda de motocicliști ruși care deplâng căderea Uniunii Sovietice și îl venerează pe Putin. „Mișcarea Maidan se răspândea în Crimea. Am hotărât să o împiedicăm.” își amintește5 Denis Kuznețov, unul dintre comandanții militari. Lupii au participat la ocuparea peninsulei de către omuleții verzi trimiși de Moscova. „Noi am fost printre primii care au primit arme și au patrulat prin Sevastopol. Eu sunt unul dintre milioanele de motive pentru care Crimea a fost anexată.” Apoi lupii s-au alăturat luptătorilor pro-ruși din Donbas. „Rusia nu a început niciodată un război la granițele ei, Rusia nu a purtat războaie pe teritoriul altor țări. Noi ne-am apărat întotdeauna de vrăjmașii care au vrut să ne cotropească.” întărește Vitali Kișkinov, alt lup conducător.
Alți lupi sunt cei din Suta de Lupi, o formațiune paramilitară de cazaci. La început a fost un regiment de cavalerie întemeiat de Andrei Șkuro, cazac din regiunea Kuban. În primul război mondial cazacii lui Șkuro și-au făurit un renume de luptători feroce. Populația cazacă a devenit apoi, asemeni altor etnii, o țintă a persecuțiilor sovietice și unitățile militare ale Lupilor au fost desființate. Putin a semnat o lege în 2005 care a reinstaurat tradiția unităților militare de cazaci în cadrul armatei ruse. În martie 2014, cu ocazia invaziei Crimeii, mii de cazaci au fost trimiși pentru a ajuta la ocuparea peninsulei. „Am hotărât să cucerim pământuri care istoric aparțin Rusiei” spune6 Alexandru Mozaev, un luptător care după Crimeea s-a deplasat în estul Ucrainei. În 2008 cazacii au participat și la intervenția militară din Georgia. Evgheni Ponomariov, comandantul cazacilor voluntari din Ucraina: „Ne-am strâns, ne-am organizat și am început să mergem ca voluntari oriunde erau amenințate interesele ortodoxiei ruse, ale credincioșilor ortodocși sau ale imperiului rus.”
În afara celor două specii de lupi există și grupul de mercenari Wagner – numit astfel nu din sentiment de meloman, ci trimițând la aprecierea elitelor naziste față de compozitor – o unitate de mercenari care la sfârșitul lui 2017 număra 6000 de membri. Mercenari Wagner au fost trimiși în misiune în numeroase țări africane (Sudan, Republica Centrafricană, Madagascar, Libia și Mozambic) în perioada 2017-2019; abuzurile împotriva populației civile din Republica Centrafricană au fost documentate7 într-un articol din ziarul The Sun. Mercenarii Wagner au mai fost trimiși de Putin în Siria și de două ori în Ucraina: prima oară în 2014-2015 cu ocazia ocupării Crimeei, de partea separatiștilor ruși din zona Donbas, iar a doua oară cu ocazia invaziei din prezent. Wagner include și Grupul Operativ Rusici, descris ca unitate de recunoaștere, sabotaj și asalt. Rusici a fost înființat de Ian Petrovski8, emigrant rus în Norvegia care în 2014 s-a alăturat separatiștilor din Donbas, apoi deportat în 2016: „Întotdeauna m-am străduit pentru ceva mai mult, astfel încât oamenii să mă asculte, să mă urmeze în căutarea idealului rusesc. Iar idealul rusesc este foarte simplu: să aducă lumină și pace în această lume.” O investigație9 realizată de BBC în 2022 semnalează faptul că începuse o campanie de recrutare adresată „celor cu cazier judiciar, datornicilor, celor excluși din alte grupuri de mercenari, sau fără pașaport”. De asemenea „cei din zonele ocupate de ruși în Luhansk și Donețk sunt invitați în mod cordial”. Grupul nu există în mod oficial – meseria de mercenar de război este interzisă nu numai în Rusia – și din acest motiv voluntarii Wagner sunt distribuiți în unitățile GRU de spionaj militar. Grupul a fost acuzat în numeroase rânduri de abuzuri și crime de război în conflictele din Siria și Libia. Sursa BBC menționează că recruții sunt antrenați la sediul Wagner din Mol’kino în sudul Rusiei, în apropiere de o bază militară a armatei ruse.
Ucraina, stat mega-corupt
Corupția din Ucraina este considerabilă, se știe. Propaganda rusească plusează retoric și vă spune că acest flagel se ridică la cote nebănuite, suficient cât să vă dezguste pentru totdeauna. Există însă o sursă terță capabilă să cuantifice nivelul de corupție din Ucraina funcție de un număr de criterii? Chiar mai mult, să realizeze un tablou de ansamblu al tuturor țărilor astfel încât să devină posibilă si o perspectivă comparativă? Există și se numește Transparency International.
Organizația este o asociație înființată în 1993 de foști angajați ai Băncii Mondiale, cu sediul la Berlin. Publică anual „Indicele de Percepție al Corupției”, care ia în considerare corupția sectorului public din 180 de țări. Fiecare țară primește un coeficient între 0 (extrem de coruptă) și 100 (foarte curată) și astfel rezultă un clasament mondial în care pe locurile superioare se află țările curate și pe cele inferioare țări din ce în ce mai corupte.
Clasamentul pentru anul 2021 (cel mai recent la ora de față) atribuie Ucrainei coeficientul 32, care plasează țara pe locul 122 în lume. Rusia are coeficientul 29 și se plasează pe locul 136. Așadar Ucraina face parte din treimea cea mai coruptă din lume (la doar două locuri distanță de treimea medie), însă Rusia este și mai coruptă! Se află cu 14 locuri în urma Ucrainei. România are coeficientul 45 și ocupă locul 66.
Cu puțin timp în urmă fluxurile de știri au anunțat finalizarea unei anchete a Biroului Național de Anticorupție, în urma căreia președintele Zelensky a demis o serie de funcționari guvernamentali înalți datorită corupției constatate în organismele responsabile pentru achiziția proviziilor de război. Alții și-au dat demisia și mai toți au pretins că sunt nevinovați. În unele cazuri prejudiciile financiare sunt suficient de mari încât să necesite darea în judecată. O promisiune electorală a lui Zelensky, cu ocazia campaniei pentru președinție din 2019, a fost legată de lupta anticorupție. Iată că se ține de cuvânt. Pe de altă parte astfel de știri nu parvin din Rusia. Președintele Putin, după cum a declarat în numeroase rânduri, este mândru de patrimoniul țării sale și dorește să-l exporte în lung și în lat.
Spune-mi mie oglinjoară, care este cea mai comunistă țară?
Să privim și reversul medaliei naziste. Nazismul și comunismul nu sunt diametral opuse, doar fețe complementare ale unui întreg totalitar. Așadar să vedem de câtă apreciere se (mai) bucură comunismul în cele două țări.
Partidul comunist este interzis în Ucraina din decembrie 2015, în urma unei legi care scotea simbolurile comuniste în afara legii. Partidul Comunist Ucrainean a fost înființat în 1993, ca succesor al omonimului din era sovietică. PCU a avut rol de organizație umbrelă pentru toate partidele comuniste din fosta URSS. În urma susținerii anexării Crimeii de către Rusia și a separatiștilor din Donbas procuratura generală ucraineană a formulat acuzații de trădare de țară la adresa PCU.
Partidul Comunist al Federației Ruse a fost înființat în 1993, ca succesor al partidului comunist din Republica Socialistă Rusă (republica preeminentă din URSS). La scurt timp după înființare număra 500.000 de membri, mai mult decât dublul celorlaltor partide. În prezent este al doilea partid din țară ca mărime, cu peste 162.000 de membri și 57 deputați în Duma de Stat (din 450).
Când s-a mai văzut o paradă a trupelor Waffen SS la Berlin? În 1938, când divizia Leibstandarte, cea mai importantă din cadrul SS, a defilat prin fața lui Adolf Hitler.
Când s-a mai văzut o paradă a armatei bolșevice la Moscova? În 2019.
In some countries in Central and Eastern Europe, roughly one-in-five adults or more say they would not accept Jews as fellow citizens: https://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/03/28/most-poles-accept-jews-as- fellow-citizens-and-neighbors-but-a-minority-do-not/ ft_18-03-26_polandholocaustlaws_map/
2019 Ukrainian parliamentary election: https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Ukrainian_parliamentary_election
Volunteer Ukrainian unit includes Nazis: https://eu.usatoday.com/story/news/world/2015/03/10/ukraine-azov-brigade-nazis-abuses-separatists/24664937/
Violence 'in the Name of the Nation': https://abcnews.go.com/Nightline/story?id=3718255&page=1
The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2016/jan/29/russian-biker-gang-in-ukraine- night-wolves-putin
Time - Meet the Cossack 'Wolves' Doing Russia's Dirty Work in Ukraine: https://time.com/95898/wolves-hundred-ukraine-russia-cossack/
Putin’s Wagner Group mercenaries ‘killed kids, raped and tortured women ‘like animals’ & executed men in mosques’: https://www.the-sun.com/news/2841593/putins-wagner-group-mercenaries/
Yan Petrovsky, Russian nationalist accused of war crimes in Ukraine, was deported from Norway: https://meduza.io/en/feature/2017/01/20/enemy-of-the-state-or-its-founding- element
BBC - How Russia is recruiting mercenaries: https://www.bbc.com/news/world-europe-60711211