Izgoniți dar neînfrânți
Poliția din Ottawa la lucru, suprimând protestul camionagiilor. În cele din urmă au fost izgoniți, dar nu înfrânți.
Protestul camionagiilor canadieni a fost suprimat cu succes. Ordinea democratică a fost reinstaurată sâmbătă și duminică, prin toate mijloacele liberale la îndemână: înfierare și dezinformare la televizor și în ziare, blocarea conturilor bancare, porții generoase de bastoane și paturi de armă peste cap și torso, călcarea în picioare cu calul.
Încarnarea britanică a ziarului Scînteia notează că „așa-numitul Convoi al Libertății'” a fost desființat după 191 de arestări și 76 de vehicule remorcate. Sursele de susținere financiară au fost de asemenea înlăturate. „Până acum au fost blocate 206 conturi bancare personale și de firmă, iar o instituție financiară a blocat un cont de ‘procesare de plăți’ care deținea 3,8 milioane dolari canadieni, a spus poliția, adăugând că încă strânge informații.”
Mark Strahl, deputat conservator în parlamentul federal, a oferit un exemplu de finanțator dubios din circumscripția sa electorală: „Briane este o mamă necăsătorită din Chilliwack și lucrează într-o slujbă cu salariu minim. Ea a donat 50 de dolari convoiului, când acest lucru era complet legal și nu a participat la proteste în alt fel. Contul ei bancar a fost blocat acum. Iată pe cine vizează Justin Trudeau cu măsurile sale luate în baza decretării stării de urgență.”
Femeia în vârstă călcată de un polițist călare a fost identificată drept Candice Sero, aparține tribului indigen al mohicanilor și trăiește în teritoriul Tyendinaga Mohawk din regiunea Hastings, Ontario.
Trudeau este un mare prieten al indienilor din Canada și vorbește frumos de ziua națională a populațiilor indigene: „Astăzi1 sărbătorim moștenirea și culturile unice ale populațiilor Primelor Națiuni, Inuit și Métis. În această zi și pe tot parcursul Lunii Naționale a Istoriei Indigenilor recunoaștem contribuțiile importante pe care popoarele indigene le-au adus și continuă să le aducă țării noastre.” Uneori îi place să pozeze în Winnetou.
Hojmalăii însărcinați cu restabilirea ordinii liberale au o slăbiciune față de femeile în vârstă. Într-un alt incident au agresat-o pe Doreen, care locuiește în Alberta, dar se afla în Ottawa. A devenit ilegal să te deplasezi în propria țară.
David Anber, avocat de drept penal, o va reprezenta pe Doreen și va înainta o plângere oficială la adresa agresorilor în uniformă.
În rest a fost business as usual.

Un proprietar de cafenea a fost vizitat de poliție deoarece a atentat la siguranța statului vânzând cafele protestatarilor. Afacerea lui era pe punctul de a da faliment datorită restricțiilor pandemice impuse timp de doi ani, dar începuse să-și revină în perioada ultimelor trei săptămâni. În Canada lui Trudeau nu ai voie să te miști din loc și trebuie să-ți filtrezi atent clienții, nu doar cafeaua.
Protestul canadian s-a încheiat prin persuasiunea cu copite, pumni, pulane și alte instrumente de dialog cetățenesc din dotarea poliției.
În vara lui 2020, când BLM și Antifa dezlănțuiseră un dezmăț de jaf și distrugere, la CNN se vorbea despre „proteste pătimașe, dar în general pașnice” cauzate de “abuzuri polițienești sistematice” care au culminat cu moartea lui George Floyd. Doi ani mai târziu, când la nord de SUA are loc un protest disciplinat și pașnic, iar poliția intervine cu brutalitate, mass-media canadiană consimte, justifică, sau aplaudă măsurile de reprimare. Acest „paznic al democrației”, după cum îi place să se alinte, a primit în 2019 subvenții de 595 milioane dolari canadieni din partea guvernului Trudeau, iar acestea au continuat în anii următori. Generozitatea a fost justificată prin nevoia de a ajuta organizațiile de presă „de încredere”. Încrederea a fost pe deplin răsplătită.
În cele din urmă camionagiii au fost izgoniți, dar nu au fost înfrânți. Canadienii sunt un popor (excesiv de) politicos și răbdător, iar acest lucru poate fi ușor luat drept invitație la abuz din partea politicienilor înamorați de sine, mai ales când ajung la guvernare. De acum înainte însă cuvintele „strong and free” din imnul național au căpătat o semnificație acută pentru talpa țării. Business as usual s-a terminat.