Explozia prețurilor la electricitate
O catastrofă care putea fi evitată, însă orbirea și indolența structurilor europene politice și de know-how au pavat drumul către situația din prezent.
Există un site web, numit Energy Live, care afișează prețurile1 pentru consumul casnic de electricitate din mai multe țări europene. Acestea sunt actualizate zilnic, conform datelor făcute publice de agențiile guvernamentale de specialitate din țările respective. Între 19 și 20 decembrie 2021 jumătatea estică a Europei a recuperat brusc decalajul față de Vest. Electricitatea s-a scumpit literalmente peste noapte și harta continentului s-a înnegrit în mod uniform.
Următoarele două grafice ilustrează schimbarea:
Dacă priviți cu atenție veți observa că prețul la electricitate a crescut peste tot în Europa de pe o zi pe alta, dar magnitudinea din est atrage atenția. În Cehia a crescut cu 172%, în Polonia cu 89%, iar în alte țări estice (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Grecia, Croația) în medie cu 45% – 50%. Creșterile din vest au fost mai modeste, în medie de 6% – 11%, cu vârfuri în Belgia (21%) și Olanda (24%). Germania atrage atenția, cu o majorare de pe o zi pe alta de 178%2. De asemenea de remarcat: Polonia continuă să aibă cele mai scăzute prețuri la electricitate, aproximativ cu 50% pe 20 decembrie față de 70% în ziua anterioară.
Această tendință a început în aprilie-mai 2020, când prețurile europene se încadrau în general în intervalul 20-30 euro pe MWh, apoi au început să crească treptat și în septembrie 2021 au ajuns la 120-140 euro pe MWh. Pe 20 decembrie depășiseră 320 euro pe MWh în majoritatea țărilor de pe continent. Într-un an și jumătate s-a înregistrat o majorare de peste 10 ori3. Mai grav, această tendință va continua în viitorul previzibil.
Care este explicația? Condițiile economice create de pandemie și dependența energetică față de Rusia au avut fără îndoială un rol important, dar situația actuală decurge în cel mai firesc mod dintr-o maladie mai veche: monomania încălzirii globale cauzată de om și adoptarea drept remediu unic a scurtcircuitării necesităților sale . Obsesia înlocuirii cât mai grabnice a combustibililor fosili, hidro și nucleari a creat ansambluri economice extrem de vulnerabile în condiții de șoc.
O sarcină însemnată a elitelor instituționale este aceea de a spori reziliența societății, în perspectiva momentului când va trebui confruntată o situație excepțională. Asemenea momente depășesc adesea capacitatea de previziune și se încadrează în categoria de „unknown unknowns”, în terminologia lui Donald Rumsfeld, sau necunoscute despre care nu se știe nimic. Din păcate capacitatea europeană de a imagina un răspuns din timp în cazul evenimentelor catastrofice din categoria necunoscutelor despre care nu se știe nimic este complet inhibată de autosuficiență și închistare ideologică.
Așadar să le mulțumim din inimă Gretei și conducerii luminate (din surse regenerabile) a Uniunii Europene. Apropos, în acest răstimp Greta râde, cântă și dansează.
În euro pe MWh.
Toate cifrele sunt rotunjite.