ȘTIRE - Este posibil ca alcoolul să fi salvat umanitatea de la extincție?
Într-o știre recentă am relatat despre un profesor olandez de la universitatea din Amsterdam ale cărui cercetări arată că berea belgiană cu un conținut ridicat de alcool aduce beneficii de sănătate. Mai mult de atât, un alt studiu sugerează că strămoșii umanității au putut evita dispariția datorită alcoolului.
Într-o carte nouă intitulată Alcohol And Humans: A Long And Social Affair, profesorii Kim Hockings și Robin Dunbar afirmă că maimuțele africane care au trăit în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani au evoluat în direcția de a fi capabile să metabolizeze etanolul, compusul chimic din alcool.
Din aceste primate provin nu numai oamenii, ci și cimpanzeii, bonobo și gorilele – adică maimuțele fără coadă – toate împărtășind capacitatea de a descompune alcoolul.
Strămoșul comun al acestora a evoluat pentru a include o proteină care a făcut ca metabolizarea etanolului să devină mai eficientă, ceea ce i-a permis să consume fructe răscoapte fermentate și căzute la sol.
Potrivit lui Hockings și Dunbar aceste primate erau în concurență pentru supraviețuire cu alte specii de maimuțe rivale – maimuțele cu coadă – care erau capabile să mănânce fructe necoapte direct din copaci sau tufișuri.
Maimuțele fără coadă din prezent, ca și oamenii, au mari dificultăți să mănânce fructe crude.
În schimb maimuțele cu coadă nu sunt în măsură să tolereze etanolul din fructele răscoapte, iar autorii cărții afirmă că această sursă diferită de calorii „ar fi putut salva de la extincție maimuțele fără coadă”.
Dr. Hockings, conferențiar principal în știința conservării la universitatea din Exeter, a declarat: „Chiar și astăzi vedem maimuțe mari care consumă fructe fermentate și chiar beau vin de palmier produs de oameni. Este greu să fim siguri de ce fac acest lucru, iar aceasta reflectă istoria complexă a propriei noastre relații cu alcoolul. Un detaliu interesant este faptul că nivelul de alcool din fructele căzute la sol este de obicei între 1% și 4% – precum berea slabă – și cu toate acestea o mare parte din alcoolul consumat de oameni în prezent este mult mai puternic.”
Autorii au spus apoi că problemele cu alcoolismul la oameni nu sunt doar o problemă medicală, ci și o parte a „țesăturii sociale a numeroase societăți umane atât din trecut, cât și din prezent”.
Dr. Dunbar, profesor de psihologie evoluționară la universitatea din Oxford, a declarat: „În diferite culturi și în diferite perioade de timp alcoolul a fost în mod constant o parte majoră a felului în care oamenii întrețin relații sociale. În prezent alcoolul este privit din ce în ce mai mult ca o problemă medicală, dar abuzul de alcool este doar o mică parte a unui model social mult mai larg de utilizare alcoolului de către oameni.”
Înarmați cu această descoperire reconfortantă putem acum să întărim „țesutul social” fără mustrări de conștiință. Dar cu măsură, altfel, avertizează alți oameni de știință, coada din negura istoriei poate crește la loc.