ȘTIRE - Berea belgiană tare sănătoasă pentru organism
Dacă vă place berea alegeți una tare, belgiană, afirmă un om de știință. Acestea au bacterii „foarte sănătoase” care fac bine intestinelor.
Profesorul Eric Claassen de la universitatea din Amsterdam este specializat în sănătatea intestinelor. El a explicat că berile belgiene precum Hoegaarden, Westalle Tripel, Echt Kriekenbier și altele sunt bogate în microbi probiotici – o serie de bacterii și drojdii creditate cu beneficii de sănătate care cuprind combaterea obezității până la un somn mai bun.
Diferența dintre aceste beri „sănătoase” și cele mai multe beri comerciale este că primele sunt fermentate de două ori, în loc de o singură dată. „A doua fermentare crește tăria berii și crează un gust mai iute și mai sec”, a informat ziarul Telegraph.
A doua fermentație „folosește o varietate diferită de drojdie, care nu se găsește în halbele tradiționale. Această varietate de drojdie produce acizi care ucid bacteriile dăunătoare din intestin și care ne-ar putea astfel îmbolnăvi”, se spune în ziarul Independent. Bacteriile din aceste tipuri de bere sunt identice cu cele din iaurt și kimchi.
„Veți obține o bere mai tare care este foarte, foarte sănătoasă”, le-a spus Claassen participanților la un eveniment organizat de Yakult, un producător de băuturi probiotice.
Dar să nu aveți impresia că această cercetare înseamnă că este bine să beți mult. „Nu vrem să oferim oamenilor un motiv pentru a bea mai multă bere”, a spus Claassen. „Cei care pledăm pentru o sănătate bună știm că este foarte dificil pentru unii oameni să se oprească la un moment dat. Alcoolul este rău pentru intestin în concentrații mari, dar consumul a doar uneia dintre aceste beri în fiecare zi ar putea fi foarte benefic.”
Cercetătorii de la institutul științific Weizmann din Israel au altă opinie. Ei au efectuat un studiu în septembrie 2018, publicat în revista Cell, pentru a determina eficacitatea probioticelor, care sunt bacterii vii menite să stimuleze sistemul imunitar, să prevină bolile și să repare efectele adverse ale antibioticelor, prin răspândirea de-a lungul tractului digestiv a bacteriilor benefice organismului.
Oamenii de știință au observat că răspândirea probioticelor în intestin a împiedicat atât expresia genică a intestinului gazdă, cât și microbiomul acestuia să revină, luni mai târziu, la configurațiile pre-antibiotice normale. “Contrar dogmei curente conform căreia probioticele sunt inofensAtlanta ive și benefice oricui, rezultatele cercetării noastre arată un efect advers alarmant al utilizării de probiotice împreună cu antibiotice, care poate avea chiar consecințe pe termen lung”, a declarat Elinav. Cercetătorii au concluzionat că „probioticele nu ar trebui administrate în mod universal ca supliment ‘bun pentru toate’. În schimb ele ar putea fi adaptate la nevoile fiecărui individ.”