ȘTIRE - Erdogan pune presiune asupra Europei – nou val de migranți copleșește insulele grecești
Insulele din estul Greciei se luptă pentru a face față creșterii numărului de migranți și a solicitanților de azil, care compromite eforturile de a ușura supraaglomerarea severă din lagărele de refugiați.
Numărul de persoane care ajung în Lesbos, Samos și alte insule grecești din estul Mării Egee a atins cel mai înalt nivel de la convenirea unui acord în 2016 între Uniunea Europeană și Turcia, în virtutea căruia UE plătește 6 miliarde de euro pentru ca migranții să nu părăsească Turcia.
Creșterea bruscă a început înaintea ofensivei militare a Turciei împotriva luptătorilor kurzi din Siria, dar există îngrijorari că s-ar putea amplifica. De când a început ofensiva săptămâna trecută președintele Turciei a răspuns criticilor europene avertizând că ar putea „deschide porțile” și trimite mai mult de 3 milioane de refugiați în Europa.
Șalupele care îi transportă pe migranții din Siria, Afganistan, Irak și din alte părți ajung pe insulele grecești în ciuda patrulării de coastă sporite din ultimele săptămâni, susținută de armata greacă.
Noul val agravează problemele din lagărele de refugiați aglomerate. Un incendiu mortal din 29 septembrie în tabăra de refugiați Moria de pe insula Lesbos a declanșat revolte la această locație, care se află deja la o capacitate de 400 la sută.
Guvernul grec a promis să accelereze transferurile către Grecia continentală și să extindă rețeaua de tabere de acolo. Însă aceste transferuri au fost până în prezent întrecute numeric de noile sosiri pe insule.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a descris tabăra Moria drept „supraaglomerată și nesigură” și a îndemnat alte țări ale Uniunii Europene să ajute Grecia în ce privește preluarea solicitanților de azil.
Autoritățile se tem că, în cazul în care numărul de sosiri va rămâne mare pe parcursul lunii octombrie, o criză de iarnă va fi dificil de evitat.
Noul guvern conservator al Greciei a spus că intenționează să-i rețină pe migranți fără dreptul de a solicita azil și că dorește să reia deportările în Turcia în condițiile detaliate în acordul UE-Turcia din 2016.
Acordul din 2016 a urmărit să descurajeze migrația nelegitimă pe ruta Marea Egee prin luarea de măsuri mai stricte împotriva traficanților de persoane și îmbunătățirea condițiilor pentru cei 3 milioane – acum 3,6 milioane – refugiați din Turcia.
Turcia s-a plâns că UE nu a respectat obligațiile sale din cadrul acordului, inclusiv liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci și plata integrală a sumei promise.
UE a promis un ajutor de 6 miliarde euro pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale refugiaților din Turcia însă, potrivit Turciei, numai 2,22 miliarde euro au fost decontate până în iunie.