ȘTIRE - Vaccinurile împotriva COVID-19 care sunt în dezvoltare avansată la momentul de față
Compania de biotehnologie Moderna a lansat pe 27 iulie primul studiu clinic de fază 3 a unui vaccin contra Coronavirusului în Statele Unite. În studiul de faza 1 vaccinul a fost în general bine tolerat de voluntari și a indus un răspuns imun la toți. Noul studiu clinic va testa eficacitatea și siguranța vaccinului pe un eșantion de aproximativ 30.000 de voluntari, dintre care jumătate vor fi injectați cu vaccin, în timp ce restul vor primi placebo. Ambele grupuri vor fi urmărite pentru a determina dacă jumătatea injectată cu vaccin se va dovedi mult mai puțin vulnerabilă la contractarea bolii decât cei din grupul placebo.
Vaccinul Moderna se bazează pe o tehnologie nouă, care folosește ARN-ul mesager (ARNm) în scopul stimulării mecanismului antiviral al persoanelor vaccinate, astfel încât să producă proteine virale capabile să mobilizeze sistemul imun împotriva infecției cu Coronavirus. Moderna a primit aproape 1 miliard de dolari din partea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite (HHS). Dacă totul merge bine compania ar putea livra 100 milioane de doze până la începutul acestei toamne.
Un alt vaccin candidat de tip ARNm este dezvoltat de compania germană BionTech, în parteneriat cu producătorul farmaceutic american Pfizer. Cele două companii au anunțat la începutul lunii iulie că vaccinul a indus un răspuns imun puternic în rândul voluntarilor care au participat la studiul clinic de faza 1/2 din Germania. Studiul de faza 3 pentru testarea vaccinului a fost inițiat la sfârșitul lunii iulie. Cele două companii intenționează să solicite o verificare și acreditare din partea autorităților americane în luna octombrie. Guvernul Statelor Unite a fost de acord să plătească 1,95 miliarde dolari la primirea primelor 100 milioane de doze, după autorizarea sau aprobarea emisă de FDA (Food and Drug Administration). De asemenea guvernul american are opțiunea de a achiziționa până la 500 milioane de doze suplimentare.
Gigantul farmaceutic AstraZeneca a făcut echipă cu cercetători de la Universitatea Oxford pentru a-și testa și fabrica propriul vaccin COVID-19. Acest vaccin se bazează pe tehnologii de inginerie genetică. Un virus ușor de răceală comună este modificat genetic astfel încât să includă proteine din virusul COVID-19, provocând în organism o reacție a sistemului imunitar împotriva Coronavirusului. Tehnica a fost folosită anterior pentru a dezvolta vaccinuri care protejează cu succes împotriva altor agenți patogeni, precum virusurile care provoacă gripa, Zika și Chikungunya. Virusul Chikungunya este răspândit prin mușcătura de țânțar și provoacă o infecție ale cărei simptome frecvente sunt febra și dureri ale încheieturilor.
Publicația Lancet a raportat în urmă cu două săptămâni că vaccinul Oxford-AstraZeneca s-a dovedit sigur și eficient într-un studiu de fază 1/2. Procesul de testare pentru faza 3 a început deja în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. AstraZeneca are un contract de 1,2 miliarde dolari cu HHS pentru a produce aproximativ 400 milioane doze de vaccin cu destinația SUA, iar firma a încheiat și un contract cu guvernul britanic pentru livrarea a până la 100 milioane doze, menționând că 30 milioane doze ar putea fi disponibile pentru cetățenii britanici până în septembrie.
Rămasă oarecum în urmă în cursa pentru vaccinul COVID-19 este compania americană Novavax, care intenționează să demareze studiul de faza 3 în octombrie, pentru un vaccin produs prin lipirea de proteine virale pe nanoparticule brevetate chiar de Novavax. Compania nu a raportat încă rezultatele din studiile sale de faza 1/2, dar în pofida acestui lucru s-a asociat cu producătorul de medicamente Fujifilm Diosynth Biotechnologies, pentru a realiza o capacitate de producție de 100 milioane doze până la sfârșitul anului 2020, folosind o subvenție de urgență în valoare de 1,6 miliarde dolari din partea HHS. Președintele Donald Trump a vizitat fabrica Fujifilm din Carolina de Nord la sfârșit de iulie, unde a anunțat un contract suplimentar de 265 milioane dolari pentru fabricarea vaccinului Novavax.
Acestea sunt cele mai avansate inițiative de vaccin anti-Covid la momentul de față. Este de remarcat faptul că, de această dată, organismele guvernamentale americane responsabile de reglementările și aprobările din domeniul medical și farmaceutic au reușit să se mobilizeze astfel încât procesul de verificare și aprobare a fost scurtat, de la aproape zece ani, la mai puțin de un an. Ieșirea din obișnuința birocrației letargice ar putea salva zeci sau sute de mii de vieți.