ȘTIRE - Tentativele de trecere a frontierei în și dinspre România au crescut în 2019
Presiunea migratorie asupra României este în creștere, numărul migranților încercând să intre sau să părăsească țara în mod ilegal ridicându-se la 3.727 în 2019 față de 2.986 în anul precedent, a precizat Poliția Română de Frontieră în raportul său anual. Astfel, din punct de vedere procentual, se constată o creștere de 24%.
Raportul are o parte separată care detaliază migrația ilegală, în care se arată că 2.048 persoane au fost reținute anul trecut încercând să intre ilegal în România și 1.679 încercând să părăsească țara prin mijloace similare. De asemenea se mai spune că au fost depistate 699 grupuri de migranți, ajutate de 256 cetățeni români.
Majoritatea încercărilor de trecere ilegală a frontierei (2.684) au fost făcute pe jos peste graniță, dar 827 de migranți au fost găsiți ascunși în vehicule, iar un număr mai mic, 216, au fost descoperți fie folosind documente contrafăcute, fie încercând să evite controlul la frontieră.
Poliția de frontieră română a declarat că persoanele reținute provin din Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc și Vietnam.
1.232 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile poliției de frontieră, fiind predate reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări în scopul aplicării măsurilor legale.
* În data de 26.09.2019, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în ţară un cetăţean român care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, struguri din Grecia pentru România. La verificarea mijlocului de transport polițiștii de frontieră au depistat un compartiment special amenajat, în peretele lateral al autoutilitarei, în care erau ascunși douăzeci si patru de cetățeni irakieni și doi cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani.
Cei în cauză au declarat că au fost urcați în autovehicul de doi cetățeni bulgari, iar pentru tot traseul rudele lor urmau să plătească unui bărbat care a organizat transportul, în momentul în care ajungeau în România, suma de 5.000 de euro pentru fiecare persoană.
Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor, iar conform protocolului româno – bulgar acestea au fost preluate de Poliţia de Frontieră Bulgară în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.
* În data de 26.11.2019, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad au depistat, ascunşi în remorca unui automarfar, 48 de cetăţeni din Irak, Iran, Siria, Afganistan și India, pe care şoferul mijlocului de transport a încercat să îi scoată ilegal din România.
În cadrul verificărilor polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt şase minori, trei femei și 39 de bărbați, solicitanţi de azil în ţara noastră. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru şoferul automarfarului şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat față de cei 48 de cetăţeni străini.
Republica Cehă și Ungaria au anunțat de asemenea creșterea numărului de imigranți ilegali care încearcă să forțeze granița acestor țări. Polițiștii din regiunea Moraviei de Sud au arestat anul trecut 568 persoane care au intrat ilegal în țară, față de 359 cu un an mai devreme. „Avem de-a face cu o migrație ilegală intensă, iar controalele la frontieră vor continua”, a declarat Leoš Tržil, directorul poliției din regiunea Moraviei de Sud.
Deși numărul de imigranți reținuți a crescut ușor în 2019, acesta a fost clar mai mic decât în 2015 și 2016, când Europa se confrunta cu un val masiv de migrație. Statisticile poliției arată, de asemenea, că așa-numita migrație de tranzit a crescut ușor în 2019, deoarece poliția a reținut 69 de persoane față de 30 persoane cu un an înainte. Aceast înseamnă că Republica Cehă nu este, în numeroase cazuri, destinația finală pentru migranții ilegali.
Migranții deținuți proveneau în principal din Afganistan, Irak și Siria. „Republica Cehă nu este destinația lor finală, ei se îndreaptă spre alte țări. Am reținut acești migranți în mare parte pe trenuri internaționale de la Viena sau Bratislava, sau pe autostrăzi”, a mai spus Tržil.
Generalul Gábor Böröndi, comandantul adjunct al Forțelor Armate Maghiare, și Szilárd Németh, secretarul de stat al Ministerului Apărării, au anunțat în ianuarie o serie de noi măsuri de patrulare și securizare a frontierei.
„Presiunea asupra frontierei cu Ungaria este în creștere. În luna decembrie a anului trecut s-au înregistrat aproape de zece ori mai multe încercări ilegale de trecere a frontierei decât în aceeași lună a anului 2018”, a declarat Németh într-o conferință de presă.
Generalul Böröndi a mai spus că 100 de cadre militare vor fi adăugate personalului de poliție care patrulează deja frontierele sudice ale Ungariei. El a adăugat că în prima zi a anului s-au înregistrat 212 încercări de trecere ilegală a frontierei.