ȘTIRE - Studiu al unui institut economic din München: emisiile de dioxid de carbon ale unui automobil electric sunt mai mari decât cele ale unei mașini diesel
Vehiculele electrice vor contribui foarte puțin la reducerea emisiilor de CO2 în Germania în următorii ani deoarece introducerea vehiculelor electrice nu duce neapărat la o reducere a emisiilor de CO2 generate de traficul rutier. Motoarele cu combustie cu gaz natural sunt tehnologia ideală pentru tranziționarea, pe termen lung, la vehicule alimentate cu hidrogen, sau metan „verde”.
Având în vedere mixul energetic actual al Germaniei și cantitatea de energie utilizată în producția de baterii, emisiile de CO2 ale vehiculelor cu baterie electrică sunt, în cel mai bun caz, ușor mai ridicate decât cele ale unui motor diesel dar în general mult mai mari. Acest lucru a fost confirmat de un nou studiu realizat de Christoph Buchal, profesor de fizică la Universitatea din Köln, Hans-Dieter Karl, expert în domeniul energiei de lungă durată și Hans-Werner Sinn, fostul președinte IFO și profesor emerit la universitatea Ludwig-Maximilians din München. Cercetătorii au efectuat calcule detaliate folosind exemplele concrete ale unei mașini electrice moderne și ale unui vehicul diesel modern. În plus față de emisiile de CO2 provenite din producția de baterii, aceștia au analizat sursele alternative de energie electrică pentru a calcula impactul vehiculelor electrice asupra emisiilor de CO2. Ei arată că, chiar și cu tehnologia actuală, emisiile totale provenind de la un motor cu combustie bazată pe gaz natural sunt cu aproape o treime mai mici decât cele ale unui motor diesel. „Pe termen lung tehnologia hidrogen-metan oferă și un alt avantaj: permite ca surplusul de energie eoliană și solară, generată în timpul vârfurilor de producție de energie, să fie stocată iar aceste surplusuri vor înregistra o creștere bruscă pe măsură ce ponderea acestei energii regenerabile va crește” a explicat profesorul Buchal.
În studiul lor autorii critică faptul că legislația UE permite ca vehiculele electrice să fie incluse în calculele pentru emisii cu o valoare „zero” a emisiilor de CO2, deoarece acest lucru sugerează că vehiculele electrice nu generează astfel de emisii. Realitatea este că, în plus față de emisiile de CO2 generate în producția de vehicule electrice, aproape toate țările UE generează emisii semnificative de CO2 datorită încărcării periodice a bateriilor. Autorii au de asemenea o viziune critică asupra discuțiilor despre autovehiculele electrice din Germania care se concentrează în jurul vehiculelor pe baterii, atunci când alte tehnologii oferă de asemenea un mare potențial: vehiculele electrice pe bază de hidrogen sau vehiculele cu motoare cu combustie alimentată de gaz metan, de exemplu. „Tehnologia metanului este ideală pentru trecerea de la vehiculele pe bază de gaze naturale, cu motoare convenționale, la motoarele care vor funcționa într-o zi pe bază de metan din surse de energie fără CO2. În acest caz guvernul federal german ar trebui să trateze toate tehnologiile în mod egal și să promoveze și soluțiile de hidrogen și metan” subliniază profesorul Sinn.