ȘTIRE - Spion chinez s-a predat autorităților australiene
Un spion chinez și-a riscat viața ca să dezerteze în Australia și oferă acum o mulțime de informații fără precedent despre modul în care China își desfășoară operațiunile de interferență în străinătate.
Wang „William” Liqiang este primul agent secret chinez care s-a autodeconspirat. El a dezvăluit identitățile ofițerilor militari de rang înalt ai spionajului chinez din Hong Kong și a furnizat detalii despre felul în care aceștia finanțează și conduc operațiuni de interferență politică în Hong Kong, Taiwan și Australia.
Wang a predat acest material agenției australiane de contra-spionaj, ASIO, și a cerut azil politic – astfel deschizând un alt front potențial în relația tensionată a Australiei cu China.
Într-o declarație prestată sub jurământ și transmisă către ASIO în octombrie, Wang afirmă: „Am fost implicat personal și am participat la o serie de activități de spionaj”. El se confruntă cu detenția sigură și o posibilă execuție dacă se întoarce în China.
Wang se află în prezent într-o locație secretă din Sydney. El a intrat în Australia cu o viză de turist și solicită acum protecție urgentă din partea guvernului australian – o solicitare pe care el spune că a transmis-o în mai multe rânduri cu ocazia întâlnirilor cu ASIO.
În interviurile cu The Age, The Sydney Morning Herald și emisiunea tv 60 de minute el a dezvăluit în detaliu modul în care Beijing controlează pe ascuns companii cotate la bursă care de fapt se ocupă de finanțarea operațiunilor de informații, inclusiv de supravegherea și profilarea dizidenților și de cooptarea organizațiilor de mass-media.
El a dat detalii nemaiauzite anterior despre răpirea a cinci bibliotecari din Hong Kong și predarea lor către autoritățile din China continentală. Mărturia lui arată cum spionii Beijingului se infiltrează în mișcarea pro-democrație din Hong Kong, manipulează alegerile din Taiwan și operează cu impunitate în Australia.
ASIO a avertizat în mod repetat asupra faptului că amenințarea actuală reprezentată de interferențele străine este „fără precedent” și că numărul de ofițeri de informații străini care operează în prezent în Australia este mai mare decât a fost în perioada războiului rece. ASIO nu a numit niciodată în public China drept o țintă principală a preocupărilor sale, întrucât guvernul australian se străduie să echilibreze conștientizarea publicului cu riscul de represalii diplomatice și economice.
Cu toate acestea Duncan Lewis, fostul șef al ASIO, a declarat că guvernul chinez caută să „preia controlul” asupra sistemului politic australian prin operațiunile sale „insidioase” de interferență externă.
Printre dezvăluirile sale cheie, Wang a declarat că l-a întâlnit pe șeful unei rețele de spionaj bine camuflate care operează cu impunitate în Australia.
Wang a afirmat că facea parte dintr-o operațiune de spionaj ascunsă în interiorul unei companii cotate la bursa din Hong Kong – China Innovation Investment Limited (CIIL) – care a reușit să infiltreze universitățile și organele de presă din Hong Kong cu agenți secreți ai partidului comunist chinez și care puteau fi activați pentru a contracara mișcarea pro-democrație. El afirmă că s-a implicat personal într-o operațiune din octombrie 2015, de răpire și aducere în China continentală a lui Lee Bo, un librar din Hong Kong, și că a fost implicat în activitățile unei organizații clandestine de compromitere și lansare de atacuri cibernetice asupra dizidenților din Hong Kong.
Superiorii săi din China i-au eliberat un pașaport sud-coreean fals pentru a obține intrarea în Taiwan și pentru a ajuta eforturile Chinei de a se infiltra sistematic în sistemul politic taiwanez, incluzând direcționarea unei „armate cibernetice” și a unor agenți taiwanezi antrenați să se amestece în alegerile municipale din 2018. În prezent sunt în desfășurare planuri pentru influențarea alegerilor prezidențiale din 2020 – planuri care l-au motivat parțial să se predea în Australia.
Wang a spus că partidul comunist Chinez sub conducerea lui Xi Jinping „se infiltrează, pentru a-și atinge obiectivele, în toate țările, în domenii precum cel militar, de afaceri și cultural”.
„Nu ar trebui să subestimați organizația noastră… Am fost educați și instruiți de organizație cu mulți ani înainte de a ocupa funcții importante”. Partidul comunist chinez „vrea să se asigure că nimeni nu-i amenință autoritatea”.
Wang a afirmat că a activat în Hong Kong sub acoperirea de om de afaceri care lucra pentru CIIL, pe care a descris-o drept o companie de fațadă folosită de diverse agenții de informații chineze și oficiali ai partidului comunist. Șeful său, Xiang Xin, era un agent de informații de rang înalt.
Sarcina sa principală a fost coordonarea relațiilor dintre organizația sa și alte agenții de informații și „colectarea informațiilor legate de activiștii pro-independență”. El lua ordine de la oficiali chinezi de informații militare.
O țintă cheie a operațiunilor, spune el, erau universitățile din Hong Kong. Wang a afirmat că organizația sa „s-a infiltrat în toate universitățile, inclusiv asociații de studenți și alte grupuri și organisme studențești”. El a avut responsabilitatea de a recruta studenți din China continentală, folosind burse, subvenții de călătorie, asociații de absolvenți și o fundație de studii superioare.
„I-am influențat vorbindu-le despre patriotism, îndrumându-i să-și iubească țara, să iubească partidul și pe liderii noștri și să lupte puternic împotriva acelor activiști pro-independență și pro-democrație din Hong Kong.”
Organizația sa a condus atacuri cibernetice și fizice asupra liderilor mișcării de independență.
„I-am trimis pe unii studenți să se alăture asociației studențești și ei s-au prefacut că susțin independența din Hong Kong”, a spus Wang. „Au aflat informații despre acești activiști pro-independență… și au făcut publice toate datele lor personale, ale părinților și membrilor de familie”.
El a spus că a ajutat personal la organizarea răpirii lui Lee Bo, proprietarul librăriei Causeway Bay Bookshop. Wang spune că unul dintre obiectivele activității sale de spion și de vânător de disidenți era să răspândească frica: „Să-i îngrozesc pe toți răzvrătiții din Hong Kong”.
Un purtător de cuvânt al CIIL a declarat că Xiang nu dorește să răspundă la întrebările puse de The Age, Herald și 60 de minute la telefon deoarece el nu a vorbit niciodată cu jurnaliștii care l-au sunat, iar când i-au fost trimise întrebări prin email el a declinat să răspundă deoarece nu a putut verifica dacă e-mailurile nu au fost de fapt trimise în ascuns de guvernul australian, pentru a obține informații.
Wang a mai afirmat că organizația sa s-a infiltrat în mass-media din Hong Kong, finanțând unele ziare și plantând agenți operativi în altele. Un director la o rețea majoră de televiziune din Asia „este un cadru militar cu rang de comandant de divizie”, a spus Wang.
„El este persoana responsabilă pentru organizarea de răpiri și persecuții ale activiștilor democrației din Hong Kong”.
Wang a spus că, în Taiwan, operațiunea sa a fost în contact cu directorii din presa locală pentru a influența sistemul politic al Taiwanului, ca parte a unei campanii sistemice de interferență în alegeri, organizată de Beijing pentru a-i marginaliza pe candidații (inclusiv președintele Tsai Ing-Wen) considerați ostili. Operațiunea sa l-a sprijinit pe candidatul prezidențial Han Kuo-yu.
Wang a mai spus că el este responsabil de coordonarea unei „armate cibernetice” pentru a schimba opinia politică, similar cu operațiunile rusești de interferență cibernetică la alegerile din SUA.
„Munca în Taiwan a fost cea mai importantă operațiune a noastră – infiltrarea în mass-media, în templele religioase și în organizațiile populare de la firul ierbii”, a spus Wang.
Wang a declarat că operațiunea sa a influențat cu succes alegerile „nouă într-unul” din Taiwan din 2018, ceea ce a dus la victorii pentru candidații pro-Beijing. În mai i s-a acordat un pașaport fals sud-coreean și i s-a ordonat să înceapă o operațiune pe teren în Taipei pentru a influența alegerile prezidențiale din 2020, cu scopul de a-l da jos pe președintele Tsai Ing-wen.
„Mi s-a solicitat să-mi schimb numele și întreaga identitate pentru a merge în Taiwan și a fi spion acolo”.
Wang s-a întâlnit și cu un cadru de rang înalt despre care crede că desfășoară operațiuni de spionaj în Australia, prin intermediul unei companii de acoperire din sectorul energetic.
„La vremea respectivă mi-a spus că sediul lui era în Canberra. Știu că poziția lui este foarte importantă.”
Wang a mai spus că organizația sa a întreținut relații cu mai mulți donatori politici australieni importanți, inclusiv cu un fost angajat în biroul unui parlamentar federal. Pentru a dovedi aceste afirmații Wang a furnizat detalii despre o serie de tranzacții bancare.