Războaiele la care au participat SUA și Rusia/URSS din 1900 până în prezent
Cronologie completă.
În perioada scursă între 1900-2022, timp de aproape un secol și un sfert, Rusia a fost direct implicată în 63 de războaie sau conflicte militare, iar SUA în 43 de războaie sau conflicte militare. Participarea Rusiei la războaie sau conflicte armate a fost astfel cu 37% mai mare decât cea americană, iar 39 dintre intervențiile militare rusești, sau 62%, au fost în favoarea comunismului: pentru impunerea de guvernări comuniste, de sprijin al unor facțiuni pro-comuniste, sau de înăbușire a revoltelor anticomuniste. Unsprezece intervenții militare americane au fost împotriva comunismului. Istoria arată că tradiția militară a Rusiei este strâns legată de impunerea, răspândirea și susținerea tiraniei.
Războaiele purtate de SUA în perioada 1900-2022
1909 – Rebeliunea Crazy Snake – Ciocniri între triburi Creek și coloniști americani, datorită furtului unei bucăți de carne afumată. Guvernatorul statului Oklahoma, unde a avut loc incidentul, a apelat la garda națională pentru restabilirea ordinii publice.
1910-1919 – Ciocnirile de la frontiera SUA-Mexic – Luptele dintre diverse facțiuni mexicane se revarsă peste granița din nord, în SUA. Armata americană intervine în repetate rânduri pentru a respinge incursiunile militare din sud.
1912 – Rebeliunea neagră – Conflict armat în Cuba, între forțele guvernamentale ale președintelui José Miguel Gómez și rebelii negri conduși de Evaristo Estenoz. Președintele american William H. Taft a trimis o brigadă de infanterie marină în sprijinul forțelor guvernamentale. Forțele americane au asigurat protecția plantațiilor de trestie de zahăr, minelor de cupru și căilor ferate. Singura confruntare militară între americani și rebeli a avut loc la El Cuero.
1912-1933 – Ocuparea Republicii Nicaragua – Parte a unui conflict mai larg cunoscut sub numele de „războiul bananelor”. Intervenția americană a avut drept scop împiedicarea construirii canalului de navigație din Nicaragua de către altă țară decât SUA. Forțele americane se retrag în 1933.
1914-1915 – Războiul din Bluff – Unul dintre ultimele conflicte între armata SUA și indienii nativi, desfășurat în jurul localității Bluff din statul Utah.
1915-1934 – Ocuparea insulei Haiti – Forță expediționară trimisă pentru a asigura protecția intereselor americane, în parte și cu scopul de a elimina influența germană în Haiti. Ocupația s-a încheiat în august 1934.
1916-1924 – Ocuparea Republicii Dominicane – Marina de război americană forțează demisia lui Desiderio Arias, care îl uzurpase pe președintele Juan Isidro Jimenes Pereyra. SUA impune un guvern militar care inițiază numeroase proiecte de infrastructură, reduce datoria publică și îmbunătățește economia țării. Populația detestă ocupația americană și are loc formarea unei rezistențe de guerillă. Insurgența este înfrântă în 1921, iar SUA se retrage complet după victoria în alegerile prezidențiale a lui Horacio Vásquez Lajara.
1917-1922 – Intervenția zahărului – SUA intervine împotriva insurgenților opuși președintelui cubanez Mario García Menocal și pentru a asigura protecția intereselor americane, în special plantațiile de trestie de zahăr. Contingentul american scade numeric după încheierea primului război mondial și se limitează în final la baza militară din golful Guantanamo.
1917-1918 – Primul război mondial
1918-1920 – Războiul civil din Rusia – SUA susține Armata Albă, opusă forțelor bolșevice. Armata americană a ocupat orașul Arhangelsk, cu ocazia intervenției anglo-american-franco-italiene din Rusia de nord.
1923 – Războiul Posey – Exod al triburilor Ute și Paiute din zona Bluff, Utah, către zona deșertică din jurul muntelui Navajo, datorat unui incident în care doi tineri Ute au jefuit o fermă de vite. După moartea lui Posey, liderul indian, prizonierii au fost eliberați și împroprietăriți cu pământ și vite. Ultima confruntare cu indienii nativi.
1941-1945 – Al doilea război mondial
1950-1953 – Războiul din Coreea – Invazia Sudului susținut de SUA de către Nordul comunist susținut de China și URSS. Invazia este respinsă, ia ființă zona demilitarizată dintre Nord și Sud.
1958 – Criza din Liban – Intervenție cu ocazia conflictului dintre musulmani, care doreau alinierea țării la Uniunea Republicii Arabe (o uniune politică temporară dintre Egipt și Siria, favorizată de URSS) și creștinii maroniți, susținători ai apropierii față de Occident. Președintele Eisenhower a autorizat operațiunea militară Blue Bat, în conformitate cu doctrina conform căreia SUA va interveni militar pentru apărarea guvernelor amenințate de comunismul internațional.
1961 – Golful Porcilor, Cuba – Încercare eșuată de răsturnare a regimului Fidel Castro.
1964 – Rebeliunea Simba – Conflict dintre forțele guvernamentale congoleze și rebeli conduși de maoiști africani. Belgia a furnizat sprijin militar forțelor guvernamentale, iar SUA suport logistic. Maoiștii au fost înfrânți.
1965-1966 – Războiul civil din Republica Dominicană – Război între loialiști (urmași ai dictatorului Rafael Trujillo) și partizanii coordonați de Partidul Dominican Revoluționar. Convins de posibilitatea formării unei a doua Cube în proximitatea SUA, președintele Harry Truman a ordonat intervenția armatei americane de partea loialiștilor.
1964-1975 – Războiul din Vietnam – Război al Vietnamului de Nord sprijinit de China și URSS împotriva Vietnamului de Sud sprijinit de SUA și aliații săi. Încheiat cu victoria comuniștilor și anexarea Vietnamului de Sud.
1965-1983 – Insurgența comunistă din Tailanda – Război de guerillă purtat de partidul comunist tailandez, susținut de China și Vietnamul de Nord, împotriva guvernului pro-american. În final comuniștii sunt înfrânți.
1966-1969 – Conflictul coreean de la zona demilitarizată – Conflict de intensitate scăzută între forțele nord-coreene și soldați sud- coreeni și americani.
1967-1975 – Războiul civil din Cambodia – SUA susține forțele anticomuniste. Război încheiat cu victoria comuniștilor Khmer Rouge.
1978 – Shaba II – Acțiune militară franco-belgian-americană împotriva Frontului Congolez de Eliberare Națională activ în provincia Shaba și susținut de Angola și Cuba.
1982-1984 – Forța multinațională din Liban – Creată la solicitarea președintelui libanez și compusă din contingente din SUA, Franța, Italia și Marea Britanie, cu scopul inițial de a monitoriza retragerea Organizației pentru Eliberarea Palestinei (PLO).
1983 – Invazia din Grenada – Intervenție care a dus la răsturnarea guvernului revoluționar susținut de prezența militară a URSS și Cuba.
1986 – Bombardarea Libiei – Răspuns militar la atentatul terorist asupra discotecii La Belle din Berlin ordonat de Gaddafi și în care au murit doi soldați americani și alți 79 au fost răniți.
1987-1988 – Războiul petrolierelor – Conflict naval dintre Iran și Irak, parte din războiul iraniano-irakian. SUA a intervenit de partea irakiană după ce un petrolier american a fost atacat de un vas de război iranian.
1989-1990 – Invazia din Panama – Îndreptată împotriva dictatorului Manuel Noriega și comerțului ilicit cu droguri.
1990-1991 – Războiul din Golf – Coaliție condusă de SUA ca răspuns la invazia și anexarea Kuweitului de către Irak.
1992-1995 – Războiul civil somalez – Intervenție în cadrul misiunii ONU de a furniza ajutor umanitar și a restaura ordinea după prăbușirea guvernului central.
1994-1995 – Intervenția din Haiti – Operațiune autorizată de ONU în scopul îndepărtării regimului militar care îl alungase pe președintele Jean-Bertrand Aristide.
1994-1995 – Războiul din Bosnia – SUA bombardează forțele sârbe din Bosnia pentru a preveni epurarea etnică din regiune și se alătură contingentelor NATO de menținere a păcii.
1998-1999 – Războiul din Kosovo – Între Serbia și Montenegro, care controlau Kosovo înainte de război, și albanezii kosovari organizați în Armata de Eliberare. NATO a intervenit cu atacuri aeriene împotriva sârbilor, ceea ce a dus la retragerea lor din Kosovo.
2001–2021 – Războiul din Afganistan – Intervenție NATO împotriva talibanilor, după refuzul de a-l preda pe Osama bin Laden și de a expulza conducerea Al-Qaeda găzduită în țară. SUA și aliații au ocupat țara și i-au îndepărtat pe talibani de la putere. Majoritatea talibanilor și a membrilor Al-Qaeda s-au refugiat în Pakistan sau în zonele muntoase din Afganistan. Este stabilită republica islamică Afganistan condusă de președintele Hamid Karzai, a cărui administrație s-a dovedit a fi una dintre cele mai corupte din lume. Talibanii se reorganizează sub comanda lui Mullah Omar și încep un război de guerillă. SUA se retrage complet în 2021, iar talibanii preiau guvernarea țării.
2002–prezent – Lovituri cu drone în Yemen – Peste 400 de atacuri cu drone împotriva militanților Al-Qaeda și rebelilor Houthi.
2003–2011 – Războiul din Irak – Irak invadat de o forță multinațională condusă de SUA, în urma acuzațiilor conform cărora regimul Saddam Hussein ar poseda arme de distrugere în masă. Saddam este executat și Ba’ath, partidul său, îndepărtat de la guvernare. Au loc alegeri democratice și formarea unui nou guvern, în paralel cu izbucnirea unei insurgențe alcătuită din loialiști ai partidului Ba’ath împreună cu Al-Qaeda, insurgenți sunni și shia. Armata americană se retrage în urma, printre altele, eșecului de a transforma țara într-o democrație funcțională.
2004–2018 – Intervenția americană în războiul din nord-vestul Pakistanului – Război între guvernul pakistanez și Al-Qaeda susținută de militanți islamiști. SUA intervine împotriva islamiștilor, cu atacuri aeriene și forțe de comando.
2007–prezent – A doua intervenție americană în războiul civil din Somalia – Sprijin logistic și militar acordat guvernului somalez împotriva organizației islamiste Al-Shabaab. Forțele americane se retrag în 2021, continuă asistența militară și operațiuni speciale.
2009–2016 – Operația „Ocean Shield” – Operațiune NATO îndreptată împotriva actelor de piraterie maritimă din Oceanul Indian.
2011 – Intervenția internațională din Libia – Coaliție internațională autorizată de ONU atacă regimul Gaddafi în urma abuzurilor săvârșite împotriva populației civile.
2011–2017 – Operațiunea „Observant Compass” – Intervenție cu scopul capturării lui Joseph Kony și neutralizării formațiunii „Lord’s Resistance Army” din Africa centrală. Kony se autoproclamase purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu și urmărea stabilirea unui stat teocratic bazat pe cele zece porunci din Biblie și tradiția locală Acholi (populație nomadă din nordul Ugandei).
2014–2021 – A doua intervenție americană în Irak – SUA și aliații luptă împotriva Statului Islamic din Irak și Levant. Califatul Islamic este înfrânt.
2014–prezent – Intervenția americană în cadrul războiului civil din Siria – SUA a susținut opoziția siriană la regimul Bashir Al-Assad și a luptat împotriva Statului Islamic din Irak și Levant.
2015–2019 – Intervenția americană din Libia – Campanie SUA și a aliaților împotriva prezenței ISIS în Libia.
Războaiele purtate de Rusia/URSS în perioada 1900-2022
1904–1905 – Războiul ruso-japonez – Conflict purtat în Manciuria și peninsula coreeană. Japonia învinge.
1905–1907 – Revoluția rusă din 1905 – Proteste și răscoale împotriva țarului și nobilimii. Revoluția este înnăbușită.
1905–1911 – Războiul persan – Război civil în Persia (Iran) care a dus la înființarea unui parlament în timpul dinastiei Quajar. Până la revoluția bolșevică Rusia a ocupat nordul Iranului.
1914–1917 – Primul război mondial
1917-1922 – Războiul civil – Între bolșevici și facțiunile anticomuniste susținute de Occident. Victorie a bolșevicilor și întemeierea URSS.
1917-1921 – Războiul ucrainean de independență – Între bolșevici, aliații lor din Ucraina și forțele ucrainene opuse URSS ajutate de Polonia, Germania, România, Franța și Grecia. Victorie a bolșevicilor și încorporarea Ucrainei ca republică sovietică.
1917–1920 – Campania din Kazahstan – Încorporarea Kazahstanului în URSS.
1918 – Războiul civil din Finlanda – Eșecul combatanților susținuți de URSS de a transforma Finlanda într-o republică sovietică.
1918–1920 – Războiul de independență din Latvia – Eșecul combatanților susținuți de URSS de a transforma Latvia într-o republică sovietică.
1918–1920 – Războiul de independență din Estonia – Eșecul combatanților susținuți de URSS de a transforma Estonia într-o republică sovietică.
1918–1919 – Războiul lituaniano-sovietic – Înfrângerea bolșevicilor.
1918–1920 – Conflictul din Georgia-Oseția – Conflict între menșevicii din Georgia și etnicii din Oseția, simpatizanți ai Rusiei bolșevice.
1919–1921 – Războiul sovieto-polonez – Între Armata Roșie căutând expansiunea comunismului către vest și a doua republică poloneză, căutând restabilirea granițelor dinainte de 1772. Victorie militară poloneză.
1919–1923 – Războiul turc de independență – Rusia de partea Mișcării Naționale Turce a lui Kemal Atatürk. Abolirea sultanatului otoman și înființarea republicii turce.
1920 – Invazia Azerbaijanului – Înlăturarea guvernului democratic din Azerbaijan și încorporarea țării în URSS.
1920 – Invazia Armeniei – Încorporarea Armeniei în URSS.
1921 – Invazia Georgiei – Încorporarea Georgiei în URSS.
1921 – Intervenția sovietică din Mongolia – Stabilirea unui guvern comunist.
1921–1922 – Revolta din Karelia de Est – Armata Roșie înăbușă răzvrătirea finlandeză.
1924 – Revolta din august – Consolidarea puterii sovietice în Georgia.
1924 – Rebeliunea din Tătărăști (Tatarbunar), Basarabia – Rebeliunea susținută de sovietici este înfrântă de armata română.
1925–1926 – Conflictul Urtatagai, între URSS și Emiratul Afganistanului – Insula Urtatagai este capturată de sovietici și apoi retrocedată.
1929 – Conflictul sovieto-chinez – Victorie pentru URSS împotriva dictatorului militar Zhang Xueliang, în ce privește controlul asupra căilor ferate din China de Est.
1929-1930 – Intervenția Armatei Roșii în Afganistan – Parte din războiul civil afgan.
1932 – Revolta din Cecenia – Înnăbușită de Armata Roșie.
1932–1941 – Conflictele de graniță dintre URSS și Japonia – Încheiate cu victoria URSS și pactul de neutralitate sovieto-japonez.
1936–1939 – Războiul civil spaniol – URSS susține forțele Stângii sindicaliste și comuniste.
1937 – Rebeliunea islamică din Xinjiang – Musulmanii uighuri se revoltă împotriva dictatorului militar Sheng Shicai, susținut de sovietici. Victorie sovietică.
1939 – Invazia Poloniei – Împărțirea teritoriului polonez între Germania nazistă, URSS și Slovacia.
1939–1940 – Războiul de iarnă împotriva Finlandei – Cuceriri teritoriale pentru sovietici și expulzarea URSS din Liga Națiunilor.
1940 – Ocuparea țărilor baltice – Sovieticii ocupă Estonia, Letonia și Lituania.
1940 – Acțiune militară împotriva României – Sovieticii ocupă Basarabia și Bucovina de Nord, creând republica sovietică moldovenească.
1941-1945 – Războiul URSS împotriva Germaniei naziste – Victorie alături de aliați și începutul războiului rece.
1944–1956 – Război de gherilă în țările baltice – Înfrângerea forțelor opuse ocupației sovietice din Estonia, Letonia și Lituania.
1944–1953 – Război de gherilă în Ucraina – Înfrângerea partizanilor anticomuniști.
1944–1953 – Rezistența anticomunistă din Polonia – Înfrângerea partizanilor anticomuniști.
1945 – Războiul sovieto-japonez – Insulele Kuril anexate de URSS. Victorii în Mongolia, Manciuria și Coreea de Nord. Partiția peninsulei coreene.
1946–1954 – Primul război din Indochina – URSS și aliații sovietici locali câștigă războiul împotriva Indochinei franceze. Vietnam, Cambodia și Laos devin state independente din protectorate franceze, iar Vietnamul este partiționat în Nord (controlat de comuniști) și Sud (controlat de naționaliști).
1950–1953 – Războiul din Coreea – Între Coreea de Nord și Coreea de Sud, cu Nordul comunist susținut de URSS și China, iar Sudul susținut de SUA și alte țări occidentale. Transformarea Sudului într- un stat comunist eșuează.
1955–1975 – Războiul din Vietnam (sau al doilea război din Indochina) – Război între Vietnamul de Nord și Vietnamul de Sud, cu Nordul comunist susținut de URSS, China, Khmer Rouge și Coreea de Nord, iar Sudul susținut de SUA, Coreea de Sud, Laos, Australia. Încheiat cu victoria comuniștilor și anexarea Sudului de către Nord. Guvernări comuniste se instaurează în Laos și Cambodia.
1953 – Revolta anticomunistă din Germania de Est – Înnăbușită de URSS.
1956 – Revolta anticomunistă din Ungaria – Înnăbușită de URSS.
1967-1975 – Războiul civil din Cambodia – Încheiat cu victoria comuniștilor Khmer Rouge, susținuți de URSS.
1968 – Invazia Cehoslovaciei – Armatele URSS și altor țări comuniste suprimă mișcarea de emancipare democratică din Cehoslovacia.
1969 – Incidentul de pe insula Zhenbao – Confruntare militară la granița dintre URSS și China, parte a unui conflict militar nedeclarat care a durat timp de șapte luni.
1969–1970 – Războiul de uzură din peninsula Sinai – Egipt și URSS împotriva Israelului.
1974–1991 – Războiul de independență din Eritreea – Etiopia susținută de URSS împotriva mișcării de independență din Eritreea. Încheiat cu independența Eritreei și căderea guvernului comunist din Etiopia.
1975–1991 – Războiul civil din Angola – Izbucnit după obținerea independenței față de Portugalia și purtat între o facțiune comunistă susținută de URSS, Cuba și o facțiune anticomunistă susținută de Africa de Sud.
1977–1978 – Războiul dintre Etiopia și Somalia – Cauzat de invazia regiunii Ogaden din Etiopia de către armata somaleză. Cuba și URSS susțin militar Etiopia.
1979–1989 – Războiul sovietic din Afganistan – Între guvernul susținut de URSS și opoziția mujahedinilor afgani. Încheiat cu înfrângerea armatei sovietice și retragerea din Afganistan.
1991–1993 – Războiul civil din Georgia – Conflict inter-etnic în regiunile Oseția de Nord și Abhazia, între facțiunile susținute de Rusia și guvernul independent de la Tbilisi. Victorie a părții susținută de Rusia. Abhazia obține autonomie.
1992 – Războiul din Transnistria – Conflict între pro-rușii din Transnistria, susținuți de Rusia, și guvernul de la Chișinău. Transnistria obține autonomie.
1992 – Conflictul dintre Osseția și Ingușeția – Conflict militar în districtul Prigorodny din Osseția de Nord, între osseții sprijiniți de Moscova și forțe militare din Ingușeția, rezultând în expulzarea etnicilor inguși din Prigorodny.
1992–1997 – Războiul civil din Tajikistan – Conflict inter-etnic între guvernul susținut de Moscova și o alianță între reformiști democratic-liberali și islamiști, încheiat cu o remiză militară.
1994–1996 – Primul război cecen – Armata rusă este înfrântă de gherilele mujahedinilor ceceni.
1999 – Războiul din Dagestan – Izbucnește datorită invaziei Daghestanului de către un grup islamist din Cecenia, în sprijinul separatiștilor autointitulați „Șura din Daghestan”. Armata rusă respinge invazia.
1999–2000 – Al doilea război cecen – Rusia îi înfrânge pe separatiștii ceceni, este instaurat un guvern loial Moscovei și Republica Cecenă este reîncorporată de Rusia.
2008 – Războiul ruso-georgian – Război purtat în regiunea transcaucaziană a Georgiei, rezultat în pierderea Oseției de Sud și Abhaziei de către Georgia, recunoașterea acestora de către Rusia drept țări independente și stabilirea de baze militare rusești pe teritoriul lor.
2009–2017 – Insurgență în Caucazul de Nord – Conflict între Rusia și forțe islamiste locale sprijinite de ISIS, încheiat cu înfrângerea islamiștilor.
2014-prezent – Războiul ruso-ucrainean – Conflictul include anexarea Crimeii în 2014, autoproclamarea republicilor separatiste Donețk și Luhansk în 2014 urmată de întreținerea unui conflict cu ajutor militar rusesc și invazia Ucrainei ordonată de Putin în 2022.
2015-prezent – Intervenția militară în războiul din Siria – Operațiuni militare desfășurate la solicitarea președintelui sirian, inițial împotriva forțelor islamiste cuprinzând ISIS și Al-Qaeda, iar ulterior împotriva oricărei opoziții la Bashar al-Assad. În decembrie 2017 Rusia a anunțat că trupele sale vor rămâne permanent în Siria.
2018-prezent – Războiul civil din Republica Centrafricană – Conflict între forțele guvernamentale, rebelii din coaliția Séléka și milițiile anti-balaka. Rusia susține forțele guvernamentale și a furnizat armament, consilieri militari și grupuri de mercenari. Țara este bogată în diamante și alte resurse naturale.
2022-prezent - Invazia Ucrainei.
Interesantă menționarea războaielor purtate ,dar pare(s-ar putea sa greșesc) ca simpatizați America și nu ați descris corect cauzele războiului din Serbia ,când americanii au bombardat și ucis mii de sârbi.
Și nici pretinsul pretext ca in Irak sunt arme de distrugere in masa ,care ulterior s-a dovedit o minciuna.
Alta era cauza acestei invazii.
După părerea mea atât Rusia cât și America sunt doua tari puse pe jaf și cotropire.
O dovedește cu prisosinta regimul actual american.