ȘTIRE - Putin a semnat legea care izolează Rusia de internetul global
Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un proiect de lege care va înăspri controlul guvernamental asupra internetului. Noua lege cere ca furnizorii de servicii de internet din Rusia să se deconecteze de la serverele străine. De asemenea legea solicită crearea unui sistem de domenii naționale de rețea care să permită țării să rămână online dacă va fi vreodată decuplată de la internetul global. Legea va intra în vigoare la 1 noiembrie anul curent, raportează ziarul Financial Times.
Oficialii ruși au depus în legislatura națională prima măsură de acest gen în decembrie anul trecut, ca răspuns la strategia cibernetică americană adoptată după alegerile prezidențiale din 2016. Proiectul de lege a atras critici puternice din partea grupurilor de protejare a libertăților civile și a cetățenilor ruși, în general, din cauza temerilor că o astfel de măsură ar duce la creșterea cenzurii guvernamentale. Potrivit NPR (radioul național american) mitingurile desfășurate la Moscova sub deviza „internetul liber” au fost unele dintre cele mai mari care au fost observate de mass-media de-a lungul anilor. Un sondaj finanțat de guvernul rus a constatat că 52% dintre ruși dezaprobă această lege.
Libertatea internetului rusesc se află deja într-o stare foarte precară. Guvernul rus blochează deja site-uri web, limitează utilizarea VPN-urilor (rețele virtuale private) și desemnează instituțiile media care primesc finanțare străină drept „agenturi străine”. Un tribunal rus a decis anul trecut că guvernul ar putea fi îndreptățit să interzică aplicația Telegram, care permite încriptarea mesajelor. În raportul din 2018 intitulat „Libertatea pe internet” organziația Freedom House a definit Rusia drept „neliberă” din acest punct de vedere, invocând eforturile depuse de deputații ruși de a restricționa conținutul și de a-i împiedica pe cetățeni să-și păstreze identitatea anonimă în mediul online.