ȘTIRE - Un nou proiect de lege permite locuitorilor din statul California să mănânce animalele sălbatice pe care le omoară neintenționat pe șosele
Gavin Newsom, guvernatorul statului California, a semnat un proiect de lege care permite șoferilor care accidentează mortal animale sălbatice să păstreze carnea – atâta timp cât utilizează o nouă aplicație instalată pe telefon, pentru a înregistra accidentul.
Cunoscut și drept Roadkill Bill (Legea animalelor ucise pe șosea de către un vehicul cu motor), proiectul de lege parafat de Gavin Newsom stabilește modalitatea de a consuma în mod legal miile de kilograme de animale sălbatice care rămân pe drumuri în fiecare an. Legea stabilește trei regiuni pilot, care urmează să fie determinate, unde șoferii vor avea voie să recupereze, pentru consum propriu, carnea de la animalele ucise accidental în coliziuni cu autovehicule – cum ar fi cerbi, elani, antilope și mistreți.
Șoferii și trecătorii vor folosi o aplicație software, dezvoltată de comisia pentru pește și vânat a statului, cu scopul de a raporta coliziunile accidentale. Dacă animalul este mort, atunci automobilistul va primi automat un permis de recuperare. Dacă animalul este viu și rănit vor fi chemate autoritățile statului, iar dacă acestea decid să omoare animalul, atunci poate fi predat publicului. În prezent este ilegal pentru oricine, cu excepția agenților de stat, să colecteze animalele ucise sau rănite pe șosele.
Senatorul de stat Bob Archuleta, care reprezintă o circumscripție electorală în districtele Los Angeles și Orange, a propus acest program pilot, care să funcționeze până în 2029. Dacă va avea succes el speră să-l extindă la nivelul întregii Californii. Legea va intra în vigoare în 2020 pentru unele zone de test, deși comisia pentru pește și vânat din California nu anticipează lansarea aplicației până în 2022.
Odată ce va intra în funcțiune, șoferii care lovesc un animal vor putea folosi aplicația software pentru a solicita stârvul dacă animalul este mort – aplicația le va acorda imediat un permis de recuperare – sau pot apela la autorități, pentru ajutor, dacă animalul a supraviețuit.
Între unu și două milioane de animale mari sunt lovite anual de vehicule în Statele Unite, aceste coliziuni ucigând și aproximativ 200 persoane. Potrivit Administrației Federale a Autostrăzilor, costurile depășesc 8 miliarde dolari în daune. Proiectele de lege precum cel adoptat în California sunt considerate drept o modalitate de a face drumurile mai sigure. Astfel de inițiative au stimulat și o nouă cultură, a uciderii legale a animalelor pe șosele, marcată de cărți de bucate și concursuri. Chiar și activiști ai protecției animalelor, cum ar fi organizația PETA, sunt favorabili unor astfel de măsuri și susțin roadkill ca fiind o alternativă umană, fără antibiotice, la carnea din magazine.
Mai mult de jumătate din statele americane au în efect o versiune sau alta a unui program de recuperare. În unele cazuri șoferii trebuie să anunțe autoritățile statului înainte de a lua acasă animalul ucis. Alteori sunt necesare permise de vânătoare pentru ca șoferii să solicite carnea. Statul Pennsylvania solicită șoferilor să predea părțile animalului care nu sunt comestibile, cum ar fi coarnele de cerb, în termen de 24 de ore. Se presupune că astfel este descurajat braconajul.
Acestor programe li se face reclamă ca fiind o modalitate de a colecta date importante, care pot proteja deopotrivă șoferii și animalele. Astfel, șoferii din California omoară aproximativ 20.000 de cerbi în fiecare an, dar statul nu ține o contabilitate a acestor accidente; aplicația respectivă ar colecta informații despre coliziuni, pe care le va face disponibile departamentului de transport. Statul Idaho, care a adoptat o astfel de legislație în 2012, folosește datele de coliziune pentru a distribui șoferilor informații despre garduri noi și secțiuni de șosea îngrădite, semne de avertizare, tuneluri și pasaje rutiere pentru animalele sălbatice.
În California există o tradiție de a consuma animale ucise în accidente rutiere. Rennie Cleland, un agent de supraveghere a vânătorii din localitatea Dorris, la granița cu statul Oregon, a condus un efort de procesare și distribuire a 36.700 kilograme de carne de vânat sălbatic în anii 1990 și primul deceniu din acest secol. El a afirmat că este „deosebit de grav” ca această carne să fie irosită, iar persoanele care se hrănesc din hoituri să fie penalizate. Funcționarii de stat i-au închis programul în 2011, pe fondul temerilor că șoferii loveau animalele în mod intenționat.
După câte se spune carnea furnizată de Dorris era distribuită celor nevoiași, dar unele organizații de caritate au respins donațiile, invocând problemele de sanitație ale acestui gen de aliment. Idaho Foodbank, cea mai mare organizație de caritate alimentară a statului respectiv, acceptă doar carne procesată în mod corespunzător. „Cei care donează sau consumă așa ceva nu au cum să știe dacă animalul este bolnav”, a declarat Matt Vasilogambros, directorul băncii alimentare. „Poate exista contaminare, în funcție de impact. Dar nu aveți cum să știți.“ Carnea ar putea conține bucăți de sticlă, sfărâmături în general, dar mai ales poate fi contaminată cu bacterii E. Coli sau cu boala cașectizantă cronică (această boală este o formă transmisibilă a encefalopatiei spongiforme care afectează mamiferele rumegătoare ale căror masculi au coarne osoase). Totodată o bancă de produse alimentare din zona San Francisco a declarat că nu acceptă decât carne certificată de către USDA (organismul federal de reglementare și inspecție a alimentației și medicamentelor).
Oponenții proiectului de lege susțin, de asemenea, că această măsură i-ar putea determina pe unii șoferi să lovească animalele în mod intenționat.
Tot în acest an Los Angeles și San Francisco, cele mai mari orașe din California, au fost subiectul a numeroase articole de presă care au relatat despre explozia numărului de persoane fără adăpost (estimat la 130.000 în 2018) și a condițiilor igienice urbane foarte precare. Consumul de droguri este foarte ridicat în rândul oamenilor străzii, defecarea și urinarea în public au devenit o problemă majoră, gunoaiele și șobolanii infestează centrul marilor zone urbane, iar boli ca tifosul, hepatita A și tuberculoza au devenit frecvente.
Gavin Newsom, politician Democrat și actualul guvernator, a fost primar al orașului San Francisco în perioada 2004-2011.