ȘTIRE - Mari producători americani de aparatură electronică de larg consum părăsesc China
Companii globale cum ar fi HP, Dell, Microsoft și Amazon au de gând să transfere o substanțială capacitate de producție din China, alăturându-se unui exod în creștere care este de natură să submineze poziția țării de lider mondial în ce privește producția de aparatură electronică de larg consum.
HP și Dell, cei mai importanți producători de calculatoare din lume (pe locurile 1 și 3), care dețin împreună aproximativ 40% din piața mondială, intenționează să mute până la 30% din producția de notebook-uri în afara Chinei, au declarat mai multe surse revistei Nikkei Asia Review.
Alte firme, precum Microsoft, Google, Amazon, Sony și Nintendo, iau și ele în considerare transferul producției de console de jocuri și de difuzoare inteligente în afara Chinei, au declarat surse multiple. Producători de vârf de PC-uri, cum ar fi Lenovo Group, Acer și Asustek Computer, evaluează, de asemenea, planuri de transfer al producției.
Planurile companiilor de tehnologie electronică de larg consum, impulsionate de disputa comercială dintre Washington și Beijing, nu s-au schimbat, în ciuda armistițiului negociat de președintele american Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping la întâlnirea de vârf a grupului celor 20 care s-a desfășurat recent la Osaka. Potrivit unor surse multiple situația este încă incertă, în timp ce creșterea costurilor de producție în China îi determină de asemenea pe producători să examineze alternative.
Decizia de a muta producția luată de unele dintre cele mai mari companii de calculatoare și console de jocuri electronice – în special produsele destinate SUA – se înscrie pe linia evaluărilor întreprinse de alte mari companii. Apple, de exemplu, explorează implicațiile pe care le-ar avea asupra costurilor prin relocarea a 30% din capacitatea de producție a aparaturii smartphone, a raportat Nikkei luna trecută. Alții, producători de servere, aparatură de rețea și unele componente electronice cheie, părăsesc deja China adesea la cererea clienților din SUA.
Aceste schimbări reprezintă o lovitura pentru exporturile de electronice ale Chinei, care au alimentat creșterea economică a țării timp de zeci de ani. China este cel mai mare producător mondial de PC-uri și de telefoane smartphone.
Importurile și exporturile totale ale Chinei, în segmentul produselor electronice, au crescut de 136 ori, ajungând la 1,35 trilioane dolari în 2017, de la puțin peste 10 miliarde de dolari în 1991.
Cu toate acestea, numeroase companii de tehnologie au fost puternic afectate de conflictul comercial dintre SUA și China, în urma căruia SUA a impus penalizări asupra importurilor din China în valoare de 250 miliarde de dolari, în timp ce persistă amenințarea unei noi runde de penalizări.
Constructorii serverelor de date cheie – Quanta Computer, Foxconn Technology și Inventec – au transferat toate producția din China spre Taiwan, Mexic și Republica Cehă, pentru a evita efectul unor tarife suplimentare și pentru a atenua criticismul clienților referitor la riscurile de securitate națională pe care le implică o prezență în China. „După ce tarifele asupra mărfurilor chinezești… au intrat în vigoare la 24 septembrie, noi am început, din luna octombrie, să fabricăm și să livrăm servere în afara Chinei”, a declarat un director executiv al unui producător de servere din Taiwan.
Acest exod sporește temerile legate de pierderea locurilor de muncă în China și de creșterea economică a țării, care a înregistrat deja cel mai încet ritm din 1990.
HP și Dell, care au comercializat împreună anul trecut în jur de 70 milioane de notebook-uri la nivel mondial, dețin capacități de producție mai ales în orașele Chongqing și Kunshan, care împreună produc cele mai multe laptop-uri din lume. Notebook-urile, a căror producție globală depășește 160 milioane de unități, reprezintă cel de-al doilea mare tip de aparatură electronică de larg consum din lume, în timp ce telefoanele smartphone se află pe primul loc, cu 1.4 miliarde de unități produse anual.
Dar Chongqing, care a produs odată o treime din numărul de laptop-uri din lume, își pierde atracția pentru producătorii mondiali. Un oficial guvernamental local a declarat pentru Nikkei că HP și-a redus prognoza de producție pentru 2019 la mai puțin de 10 milioane de unități, aproximativ jumătate din producția sa de acum doi ani.
„Costurile de producție ridicate ale Chinei au dus deja la declinul comenzilor globale. Acum se adaugă și incertitudinile asociate cu războiul comercial”, a spus acel oficial.
HP a elaborat planuri pentru a reloca aproximativ 20% până la 30% din producția sa în afara Chinei, au comunicat două surse familiare cu această chestiune. Compania încearcă să construiască treptat un nou lanț de aprovizionare, în Thailanda sau Taiwan. Relocarea producției ar putea începe la sfârșitul trimestrului iulie-septembrie, dar pot surveni schimbări.
Dell a demarat deja unități de producție pilot pentru notebook-uri în Taiwan, Vietnam și Filipine, au confirmat două persoane care știu despre acest plan. Ele au declarat că Dell dorește să evite consecințele războiului comercial, dar este de asemenea preocupat de penuria de lucrători și de creșterea costurilor de producție în China.
Potrivit companiei Trendforce aproximativ 47% din laptop-urile produse de Dell ajung în America de Nord, cea mai mare piață, în timp ce 40% din notebook-urile HP se îndreaptă tot acolo.
„Consensul industriei este de a reloca în medie 30% din producția din China, în funcție de importanța pieței din SUA… Toată lumea trebuie să vină cu un plan” a declarat un director executiv al unui lanț de aprovizionare, familiarizat cu planurile în curs. „Apple este într-adevăr cel mai lent referitor la formularea de planuri în acest sens, în timp ce toți ceilalți sunt mult mai agresivi”.