În Norvegia Moș Crăciun nu mai coboară pe coșul de fum
Copilul – Ce mi-ai adus Moșule? Moșul – Nu ți-am adus nimic. Am venit să-l iau pe taică-tău.
Poșta norvegiană l-a (post)modernizat pe Moș Crăciun. Nu mai coboară pe coșul de fum, acum iese direct din dulap și trece mai întâi pe la tata.
O reclamă de televiziune produsă de serviciul poștal norvegian îl înfățișează pe protagonist, un bărbat îndreptându-se către vârsta a treia, nutrind o afecțiune deosebită față de Santa. Anul acesta îi trimite o scrisoare marturisindu-i dragostea sa, iar Santa apelează la Posten pentru livrarea cadourilor către copii. Eliberat de corvoadă, Santa se ivește în sufrageria protagonistului și amândoi se sărută tandru. Dragostea învinge și de această dată, happy end.
Monica Solberg, director de marketing la Posten: „A fost un an întunecat pentru toată lumea. O pandemie globală, cod roșu pentru planeta noastră, criza refugiaților și multe altele. Poate că avem nevoie în sfârșit de o poveste de dragoste caldă și sinceră? Să sărbătorim faptul că în Norvegia putem iubi pe cine vrem, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă rău în lume. Posten este un loc de muncă incluziv, cu o mare diversitate și cu această frumoasă poveste de dragoste am dorit să sărbătorim cea de-a 50-a aniversare [a decriminalizării homosexualității în Norvegia].”
Posten a mai difuzat o reclamă de sezon ineptă și vulgară, în 2019. Reclama de un minut prezintă varianta postmodernă referitor la paternitatea lui Iisus. Astfel aflăm că poștașul local a cunoscut-o pe Maria livrând o scrisoare familiei, iar nouă luni mai târziu, ne face Posten cu ochiul, s-a născut un prunc deosebit la Betleem.
Populația Norvegiei este majoritar ateist-agnostică — un sondaj din 2016 care a pus întrebarea „credeți în Dumnezeu” și la care au participat 4000 de respondenți a rezultat în 39% răspunzând „nu”, 37% „da” și 23% „nu știu”. Există însă o religie care a înregistrat o creștere spectaculoasă. Statisticile guvernamentale arată că numărul musulmanilor din țară a crescut cu 90% în ultimii zece ani. În prezent sunt înregistrați 175.500 aderenți la islam, ceea ce la o populație de 5,3 milioane prezintă o oportunitate solidă de creștere pe mai departe, cu atât mai mult cu cât numărul catolicilor a fost deja depășit (161.000 în 2019). Biserica norvegiană de stat este luterană și număra 3,72 milioane membri în 2018, în scădere cu 75.000 față de 2016.
Ceva îmi spune că sunt slabe șanse să vedem vreodată un clip publicitar de sezon care să se adreseze în același fel comunității islamice. De exemplu o creație pentru Ramadan în care poștașul norvegian trece pe lângă peștera de pe muntele Hira în apropiere de Mecca și aruncă la intrare, din goana măgărușului, o recomandată de la Allah conținând primele revelații pentru Mahomed. Eventual cu un punct culminant homoafectiv. Nu se cade deoarece, așa cum Monica Solberg știe prea bine, nu are niciun rost să-ți pui în cap un segment de piață înfloritor care, cu voia lui Allah, va fi dominant într-un viitor nu prea îndepărtat.
Mai veridic ar fi un spot publicitar produs în cooperare cu Barnevernet, în tradiția realismului frust încetățenit de Ibsen. De această dată poștașul nu-și mai irosește timpul cu preludii, ci vine direct după nouă luni și vă împachetează nou-născutul într-o frumoasă cutie de carton, pe care o trimite franco la serviciul de stat îndrituit să preia plozii de sub tutela părinților. Simplu, eficient și un model de cooperare interdepartamentală.
Premiera anul viitor pe 1 iunie, de ziua copilului.