ȘTIRE - Norul radioactiv deasupra Europei în 2017 a provenit din Rusia

BERLIN – O echipă internațională de cercetători a stabilit că Rusia a fost sursa unei emisii radioactive neobișnuite în 2017. Norul radioactiv s-a deplasat deasupra unei mari părți din Europa.
Norul nu a fost dăunător în afara Rusiei, potrivit lucrării publicate în revista științifică PNAS, dar cercetătorii au spus că ar putea exista efecte mai grave în apropiere de locația sursă din Rusia.
Autoritățile ruse au refuzat în mod repetat să-și asume responsabilitatea pentru eliberarea izotopilor de Ruteniu-106, iar întârzierea identificării locației de origine i-a privat pe oamenii de știință de obținerea unor informații cruciale care ar fi putut fi folosite pentru a ajuta la prevenirea altor scurgeri masive.
„Datele publicate nu sunt suficiente pentru a stabili locația (țara) sursei de contaminare”, a declarat la vremea respectivă compania rusă de energie nucleară Rosatom, deținută de stat. În schimb oficialii ruși au sugerat că un satelit ar fi ars și astfel ar fi eliberat izotopii, la reintrarea în atmosferă.
Însă acum se poate spune „fără îndoială” că scurgerea a avut loc în Rusia, a declarat Georg Steinhauser, cercetător german de radio-ecologie care a făcut parte din echipa internațională care a analizat 1.300 de puncte de date pentru efectuarea unui studiu detaliat. Scurgerea nucleară a avut loc, cel mai probabil, în instalația de reprocesare din Mayak în regiunea Chelyabinsk, lângă granița cu Kazahstan, se arată în raport.
Steinhauser și alții au afirmat că refuzul Rusiei de a-și asuma responsabilitatea pentru scurgerea nucleară rămâne problematică, chiar dacă nimeni nu a fost rănit. Oamenii de știință se bazează pe colectarea rapidă de date după un astfel de accident, pentru a ajuta la formularea unor planuri care ar putea preveni accidente similare în alte părți.
„Este de presupus că în epoca de azi, cu Twitter și Facebook, detaliile despre un astfel de incident s-ar răspândi cu mare ușurință”, a spus Steinhauser. „Dar nu s-a întâmplat deloc astfel.”
În schimb, cercetătorii austrieci au tras primii alarma pe 3 octombrie 2017, când au detectat niveluri neobișnuit de ridicate de radiații în această țara din centrul Europei – la mii de kilometri distanță de instalația de reprocesare Mayak. Oamenii de știință germani au observat și ei un nivel ridicat de radiații, aproape în același timp.
Norul nuclear s-a plimbat timp de câteva săptămâni deasupra Europei centrale și de vest, cu radiații fluctuante înainte de a reveni la un nivel normal. Autoritățile franceze și germane au confirmat curând după aceea faptul că Rusia a fost probabil țara sursă a contaminării.
În 1957 uzina Mayak – despre care Steinhauser a spus este folosită atât în scopuri militare, cât și civile – a contaminat zeci de mii de oameni după explozia unui rezervor. În 2004 uzina s-a evidențiat din nou în mod negativ, după ce deșeuri nucleare au fost aruncate într-un râu din apropiere.
Incidentul din 2017 a declanșat amintiri despre accidentul nuclear de la Cernobîl din Ucraina în 1986 – la acea vreme parte din Uniunea Sovietică. Oficialii sovietici au fost inițial tăcuți. Când cercetătorii suedezi au tras pentru prima dată semnalul de alarmă, Uniunea Sovietică a prezentat avertismentele drept propagandă occidentală.
Institutul francez pentru protecție împotriva radiațiilor și siguranță nucleară (IRNS) a recunoscut o „contaminare extrem de ridicată” deasupra Munților Urali, detectând niveluri de izotop radioactiv Ruteniu-106 până la aproape 1.000 de ori mai mult decât cantitatea normală.