ȘTIRE - New York Times cere scuze după redifuzarea unui necrolog mai vechi în care Mao Țe Dun era descris drept „una dintre marile figuri revoluționare ale istoriei”
Ziarul New York Times s-a scuzat după ce s-a referit la fostul lider chinez Mao Țe Dun ca fiind „una dintre marile figuri revoluționare ale istoriei”.
Publicația a redifuzat printr-un tweet, în ziua de 9 septembrie anul curent, necrologul publicat inițial cu ocazia decesului liderului chinez din data de 9 septembrie 1976. Tweet-ul recent a avut scopul de a marca aniversarea morții fondatorului Republicii Populare Chineze.
„Mao Țe Dun a murit în această zi în 1976.“ Ziarul a remarcat, în tweet-ul care trimitea la necrologul original, faptul că „el a început ca un țăran obscur” și „a murit în calitate de una dintre marile figuri revoluționare ale istoriei”.
Necrologul din 1976 afirma: „După înființarea Republicii Populare Chineze, Mao a lansat o serie de campanii impetuoase, uneori convulsive, pentru a transforma o țară semi-feudală, în mare parte analfabetă și predominant agricolă, cuprinzând aproape patru milioane de mile pătrate, într-un stat socialist modern și industrializat.“
Ulterior ziarul a difuzat un alt tweet, scuzându-se pentru această remarcă și anunțănd: „Am șters un tweet anterior despre Mao Țe Dun, care era lipsit de un context istoric critic”.
Mao a fondat Republica Populară Chineză în 1949 și a condus-o practic necontestat până la moartea sa din 9 septembrie 1976.
Reputația sa a fost adânc impregnată de haosul și distrugerile cauzate de Revoluția Culturală ultra-radicală din perioada 1966-1976. Unele estimări afirmă că Mao este responsabil de moartea a cel puțin 45 milioane de oameni.
Autorul Frank Dikötter a scris, în 2016, pentru revista History Today că Mao este „unul dintre cei mai mari ucigași în masă din istorie, responsabil pentru moartea a cel puțin 45 de milioane de oameni între 1958 și 1962.”
„Nu este vorba doar despre extinderea acestei catastrofe, care depășește în amploare estimări mai vechi, ci și despre modul în care mulți oameni au murit: între două și trei milioane de victime au fost torturate până la moarte sau ucise în mod sumar, adesea pentru cea mai mică infracțiune”, se spune în articolul lui Dikötter.