ȘTIRE - Israel pe cale să devină o putere energetică
Israel a dat în exploatare, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, câmpul gazeifer marin numit Leviatan descoperit în 2010 în apele sale teritoriale. Împreună cu câmpul gazeifer mai mic numit Tamar, descoperit în 2009 și dat în exploatare în 2013, aceste resurse au transformat Israel, dintr-o țară importatoare și dependentă de Rusia și țările arabe, într-un producător energetic care își poate acoperi nevoile din propriile rezerve și chiar mai mult, într-un potențial exportator către Europa.
Depozitul Tamar, descoperit în 2009 la aproximativ 90 de kilometri vest de Haifa, deține aproximativ 240 miliarde metri cubi de gaz natural. Gazul este transferat la o uzină de prelucrare din Ashdod, iar de acolo curge pe piața israeliană. Experții spun că Tamar este suficient de mare pentru a satisface toate cerințele de gaze naturale ale Israelului pentru 20-30 de ani.
Situat în Marea Mediterană, la 125 de kilometri vest de Haifa, câmpul gazeifer Leviatan deține aproximativ 623 miliarde metri cubi de gaz natural recuperabil și un potențial de jumătate de milion de barili de petrol, conform estimărilor furnizate de partenerii din domeniu. Nivelul superior al platformei de extracție se află la 47 metri deasupra nivelului mării.
Gazul din câmpul Leviathn este transferat prin două conducte subterane, cu lungimea de 120 de kilometri, către platforma de procesare care se află la 10 kilometri vest de coastă. Prelucrarea gazelor are loc în întregime în larg, iar gazele procesate și condensul stabilizat sunt transferate de pe platformă către țărm, prin două conducte separate care sunt conectate la sistemul național de transport a gazului și la conducta națională de transport a combustibilului.
Alimentarea cu gaz va ajuta la eliminarea treptată a cărbunelui importat, costisitor și mai poluant, și va permite exportul de gaze. Costurile energetice vor scădea, ceea ce va face industriile israeliene mai competitive și vor fi aduse venituri din vânzarea de gaze către țările vecine, stimulând contul curent al țării.
Noble Energy Inc. cu sediul în Houston și partenerii săi – inclusiv Delek Drilling, o unitate a Delek Group Ltd. și Ratio Oil Exploration 1992 LP – au descoperit câmpul în 2010, una dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale de apă adâncă din lume. Proiectul este cel mai mare proiect finanțat de capital privat din istoria Israelului.
Compania Noble și partenerii săi au investit până în prezent 3,6 miliarde dolari în prima etapă de dezvoltare a exploatării, cu 150 de milioane dolari mai puțin decât a fost prevăzut în bugetul inițial al proiectului.
Cele două câmpuri, împreună cu câmpurile mai mici Karish și Tanin, care urmează să intre în producție în 2021, sunt văzute ca o comoară pentru o națiune care în mod tradițional a fost lipsită de resurse naturale. Ele furnizează o sursă stabilă de energie produsă local din patru câmpuri diferite, ceea ce duce la o aprovizionare mai sigură, este suficientă pentru a alimenta toate nevoile de electricitate ale Israelului pentru o perioadă de mai multe decenii.
Partenerii Leviatan au semnat două contracte de export semnificative, cu Egiptul și Iordania, considerate importante pentru consolidarea legăturilor cu cele două țări vecine, cu care Israelul are acorduri de pace. Israel exportă gaz din câmpul Tamar către Iordania din ianuarie 2017, dar tranzacțiile care au ca obiect rezervorul Leviatan sunt considerate a fi mai mari și mai importante pentru economie.
România dispune de rezerve considerabile de gaze naturale în Marea Neagră, în condiţiile în care zăcământul din platforma continentală se ridică la 270 miliarde de metri cubi. Se estimează că aceste resurse ar acoperi singure, fără producţia continentală a țării, cererea internă pe o perioadă de 25 ani.
Încercările de demarare a exploatării nu avut succes. Guvernarea anterioară a Vioricăi Dăncilă a purtat tratative cu firma ExxonMobil, dar în cele din urmă gigantul american s-a retras datorită mediului fiscal și de reglementare a proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale. OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, este în continuare interesat de dezvoltarea proiectului offshore, iar actuala guvernare liberală a promis deblocarea acestei inițiative.
Un factor important îl reprezintă legislația pan-europeană propusă de Ursula von de Leyden, în cadrul proiectului UE de reducere la zero a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Adoptarea acestui plan poate însemna amânarea pe timp nelimitat a exploatării resurselor românești de gaz natural de pe platforma continentală a Mării Negre.