ȘTIRE - Germania, statistici despre atacurile cu cuțitul din 2020
În medie peste cincizeci zilnic, o creștere substanțială față de anii precedenți.

Autoritățile de poliție germane au înregistrat anul trecut aproximativ 20.000 de atacuri cu cuțitul. Aceasta înseamnă o medie de peste 50 pe zi. Cele mai multe, 5.411, au avut loc în landul Renania de Nord-Westfalia, a dezvăluit o interogare adresată de Welt am Sonntag miniștrilor de interne ai statelor federale.
Pe locul doi se situează Berlinul, cu 2.593 de atacuri cu cuțitul. În Saxonia Inferioară au fost 2.377. Numai landul Mecklenburg-Pomerania de Vest nu a furnizat nicio statistică. Cel puțin 100 de persoane au murit în astfel de incidente.
Zece din cele șaisprezece landuri federale au oferit și informații despre țara de origine a făptașilor. Aproximativ 60,4% dintre suspecți au pașaport german, deși nu a fost dezvăluit un posibil istoric de migrație. Aproximativ 39,6% sunt indiscutabil cetățeni ai altor țări.
Potrivit Oficiului Federal de Statistică străinii însumau anul trecut 12,5% din populația totală a Germaniei. Drept urmare ei sunt masiv suprareprezentați în statisticile privind atacurile cu cuțitul.
17,4 la sută dintre făptași sunt imigranți cu ședere ilegală în țară, sau cu statut de protecție. Potrivit informațiilor din mai multe landuri, majoritatea suspecților provin din Siria.
La începutul lunii noiembrie, anul curent, un sirian a înjunghiat cu un cuțit pasageri ai trenului interurban dintre Nürnberg și Regensburg, rănind patru persoane, unele dintre ele grav. La domiciliul atacatorului, care a venit în Germania în 2014, poliția a găsit ulterior un videoclip de propagandă al organizației teroriste Statul Islamic. De aceea autoritățile nu pot exclude un motiv islamist.
În 2018 poliția a raportat peste 4100 de atacuri cu cuțitul, 3800 în 2017 și numai 400 în 2008. Frecvența acestui tip de infracțiune a sporit cu peste 900% în ultimii zece ani. Un caz din 2019 este legat Mourtala Madou, imigrant ilegal din Niger, care a fost condamnat la închisoare pe viață pentru înjunghierea mortală a fostei sale concubine germane și decapitarea fiicei lor în vârstă de 21 luni, într-o stație de metrou din Hamburg.
În același timp Annette Kurschus, președinta Bisericii Evanghelice din Germania, s-a pronunțat în favoarea lărgirii numărului de imigranți. „Țara noastră este pe deplin capabilă să preia mai multe persoane care caută să se refugieze aici”, a declarat ea pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ea a cerut și „stabilirea de rute de acces către Europa legale și sigure”. „Zidurile și sârma ghimpată nu pot fi o soluție. Căile de acces legale nu ar pune capăt, cu siguranță, căilor de tranzit ilegale, dar ar fi un semn important de umanism”, a subliniat ea.
Kurschus, care îi succede lui Heinrich Bedford-Strohm, a continuat afirmând că nu înțelege preocupările legate de imigranții musulmani și de o pretinsă pierdere a sensului creștinismului datorită acestei migrații. „Nu împărtășesc această teamă. Credința noastră creștină nu este pusă în pericol prin întâlnirea cu alte religii. Apropo, frica pentru așa-zisul Occident creștin o găsesc mai mult în oamenii care nu sunt foarte familiarizați cu conținutul creștinismului. Creștinismul nu se prăbușește ca urmare a faptului că societatea noastră devine din ce în ce mai diversă”, a adăugat ea.