ȘTIRE - Gallup: încrederea americanilor în mass-media în scădere
Americanii rămân în mare măsură neîncrezători în mass-media întrucât doar 41% au în prezent „multă” sau „suficientă” încredere în ziare, televiziune și radio pentru a raporta știrile în mod „complet, exact și corect”. Sondajul de față reprezintă o scădere de patru puncte procentuale față de anul precedent și marchează sfârșitul îmbunătățirilor din anii trecuți, după ce fusese atins un nivel minim.
Deși încrederea în mass-media a scăzut în acest an, ea se menține totuși peste nivelul minim record de 32% înregistrat în 2016, când încrederea Republicanilor a scăzut mult și rapid și astfel a tras în jos coeficientul de încredere generală pe perioada unei campaniii prezidențiale foarte dezbinate. Încrederea Republicanilor este încă la un nivel foarte scăzut și persistă un decalaj larg între partizanatele politice, deoarece 69% dintre Democrați afirmă că au încredere în mass-media, în timp ce numai 15% dintre Republicani și 36% dintre independenți au aceeași părere.
După ce a atins un minim în urmă cu trei ani încrederea adulților americani în acuratețea mass-media a părut să-și revină – crescând cu 13 puncte pe parcursul a doi ani. Cu toate acestea cea mai recentă lectură, oferită de sondajul Gallup din 3-15 septembrie anul curent, a găsit niveluri corespunzătoare celor din 2017.
Gallup a măsurat pentru prima dată încrederea în mass-media într-un sondaj din 1972, când 68% dintre americani au spus că au încredere în aceasta. Niveluri similare au fost înregistrate în 1974 (69%) și 1976 (72%) dar două decenii mai târziu, când Gallup a pus aceeași întrebare, încrederea scăzuse la 53%.
Deși încrederea generală s-a situat peste 50% până în 2004, din 1972 și până în prezent maximum de americani care au spus că acordă presei un nivel deosebit de mare de încredere a fost de 21%. În prezent 13% au o încredere deosebit de mare, 28% suficientă încredere, 30% nu prea mult și 28% deloc.
Încrederea americanilor în mass-media s-a erodat de-a lungul timpului dar, în actualul climat puternic polarizat, părerile partizanilor politici au devenit din ce în ce mai divergente. Descrierea de către presă a președintelui Donald Trump ca „dușman al poporului” a afectat fără îndoială părerile tuturor americanilor.
Republicanii au devenit din ce în ce mai neîncrezători în mass-media în 2016, când Trump era în campanie pentru președinție și era extrem de critic față de acoperirea mediatică a campaniei sale. Între 2015 și 2016 încrederea Republicanilor în mass-media a scăzut cu 18 puncte, la un minim istoric de 14%, unde a rămas în 2017. A urmat un impuls de șapte puncte anul trecut și a revenit apoi la 15%. În ce-i privește pe Democrați, ei au avut întotdeauna mai multă încredere în mass-media decât Republicanii și s-au raliat în jurul presei și au devenit și mai încrezători în ea odată inaugurarea președinției Trump în 2017.
Cele mai recente date arată că încrederea a scăzut ușor în rândul tuturor grupurilor partizane în ultimul an, dar rămâne în continuare puternic polarizată.
Datele Gallup recente arătă că încrederea Republicanilor în majoritatea surselor de știri a stagnat sau a scăzut în ultimii ani, în timp ce a Democraților a crescut. Fox News este singura sursă națională de știri care se bucură de încrederea majorității Republicanilor, în timp ce majoritatea Democraților au încredere în șase surse naționale de știri*. De asemenea, datele din sondajele Gallup/Fundația Knight de anul trecut au relevat rezultate similare și au constatat că Republicanii sunt mult mai susceptibili decât Democrații să perceapă părtinire, inexactitate și dezinformare în ziare, la televizor și la radio.
*Cele șase surse naționale de știri sunt toate anti-Trump.