ȘTIRE - Studiu: flota comercială chineză este cea mai importantă sursă a deșeurilor de plastic din oceanul Atlantic
Navele comerciale chineze ar putea fi cauza principală a acumulării deșeurilor din plastic în oceanul Atlantic, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta.
Cercetătorii din Canada și Africa de Sud care au călătorit pe Insula Inaccesibilă, situată în Atlanticul de Sud, au descoperit că 73 la sută din sticlele de plastic aduse de maree pe uscat provin din Asia, cele mai multe fiind fabricate în China.
„Când am fost pe insulă anul trecut a fost într-adevăr șocant să văd cât de numeroase erau sticlele din plastic”, a declarat Peter Ryan, autorul principal, pentru BBC.
Studiul este rezultatul a trei călătorii efectuate de cercetători în 1984, 2009 și 2018, pentru a studia resturile de plastic acumulate pe insulă.
În timpul primei călătorii cercetătorii au descoperit, judecând după etichete, că două treimi din sticlele de plastic proveneau din America de Sud. Cel mai vechi recipient găsit pe insulă a fost o canistră din polietilenă de înaltă densitate fabricată în 1971.
În 2009 era altă situație, Asia depășind America de Sud în privința cantității de plastic ajunsă pe insulă. În 2018, 73% din sticlele colectate proveneau din Asia, iar 83% dintre acestea proveneau din China.
„Ceea ce a fost într-adevăr șocant a fost faptul că originea acestor materiale s-a schimbat de la predominant sud-americană , ceea ce era de așteptat pentru Insula Inaccesibilă, deoarece se află mai jos de America de Sud, la predominant asiatică”, a adăugat Ryan.
Mai mult, 90% dintre sticlele de proveniență asiatică sunt datate în ultimii în doi ani – excluzând posibilitatea ca acestea să fi putut călători de pe uscat prin intermediul curenților oceanici, ceea ce ar putea dura între trei și cinci ani.
„Gândul meu inițial a fost că este vorba despre flote de pescuit”, a declarat Ryan pentru BBC. „Ambarcațiunile de pescuit tind, de regulă, să fie mai neglijente decât navele comerciale, dar principalele flote de pescuit asiatice din Atlanticul de Sud sunt cele taiwaneze și japoneze”, a adăugat el.
Cercetătorii au descoperit că, în timp ce numărul navelor de pescuit asiatice din Atlanticul de Sud a rămas stabil, numărul navelor de marfă – și anume chinezești – a crescut începând cu anii 1980, ceea ce indică flota comercială ca sursă primară.
„Cred că dovezile sunt destul de clare, aceste deșeuri provin din transporturi comerciale”, a spus el, adăugând că a fost inițial surprins de rezultate, deoarece a presupus că navele comerciale respectă reglementările convenției internaționale pentru prevenirea poluării. Aceste reglementări sunt obligatorii pentru transporturile oceanice. „Cred că trebuie să luăm în considerare o mai bună monitorizare și aplicare a reglementărilor”, a spus el.