ȘTIRE - Efectul Coronavirus: economia chineză a suferit o contracție severă în ianuarie și februarie
Marți, 16 martie, au fost date publicității o serie de date oficiale despre performanța economiei chineze în primele două luni ale anului. Statisticile arată o cădere severă a tuturor indicatorilor economici majori.
Datele combinate pentru ianuarie și februarie arată că, pe fondul unor întreruperi pe scară largă ale activităților din economie, producția industrială – un indicator cumulativ al activităților industriale de producție, din minerit și al serviciilor publice – a scăzut cu 13,5% în primele două luni ale anului.
Acesta este primul declin înregistrat în mod oficial de economia chineză, deși datele sunt publicate de obicei lunar. Scăderea înregistrată depășește cu mult pronosticul inițial al unei scăderi de numai 3,0%.
Vânzările cu amănuntul, un indice esențial al consumului în a doua cea mai mare economie din lume, au scăzut cu 20,5 la sută, din nou primul declin înregistrat. Aceast declin este cu mult peste prognoza mediană a unui grup de analiști de la Bloomberg, care au pronosticat o contracție de 4,0%.
Investițiile în mijloace fixe – o măsură a cheltuielilor pentru infrastructură, bunuri în proprietate, utilaje și echipamente – s-au diminuat cu 24,5 la sută, mult mai mult decât previziunile analiștilor de minus 2,0 la sută. Și acest declin este o premieră statistică.
Faptul că economia chineză a căzut până la aceste niveluri minime din primele două luni ale anului nu este o surpriză, având în vedere că această perioadă a inclus vacanța de Anul Nou Lunar, plus un efort prelungit de izolare a virusului în urma căruia sute de milioane de oameni nu s-au putut întoarce la lucru, iar unitățile de producție au întâmpinat mari dificultăți de a-și desfășura activitatea la randamentul obișnuit.
Potrivit ministerului industriei și tehnologiei informației începând de săptămâna trecută aproximativ 95% din companiile mari din afara epicentrului virusului din provincia Hubei s-au redeschis, în timp ce „aproximativ 60%” dintre firmele mici și mijlocii și-au reluat activitatea.
Întreruperea economică i-a determinat pe analiști să își reducă perspectivele pentru economia chineză, cei mai mulți așteptându-se acum la o contracție istorică în primul trimestru.
În timp ce China își revine din pandemie, alte mari economii încep să simtă efectul coronavirusului. Statele Unite și-au intensficat eforturile de a face față pandemiei, iar pe de altă parte Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor la aproape zero și a anunțat că va începe o nouă rundă de relaxare cantitativă (crearea de masă monetară fără suport în economia reală).
Piețele globale nu au răspuns la această măsură, ceea ce sugerează că ar putea fi nevoie de politici mai creative pentru a stopa perspectiva recesiunii.
Blocada care va fi instituită în numeroase părți ale lumii va împiedica eforturile de recuperare ale Chinei. Este prevăzut că economia globală va avea de suferit datorită unei scăderi a ofertei în urma închiderii Chinei dar, întrucât Occidentul a început să se confrunte cu propriile focare grave, scăderea cererii va cauza de asemenea un șoc economic.
Unele firme din China sunt deja îngrijorate deoarece companiile multinaționale își pot reduce dependența de produsele fabricate în China, accelerând trecerea la baze alternative de producție și deteriorând lanțul de aprovizionare extensiv construit de China în ultimele decenii.
Datele arată că producția industrială a scăzut cu 15,7% în ianuarie și februarie, în timp ce investițiile în acest sector au scăzut cu masiv 31,5%.
Mao Shengyong, un purtător de cuvânt al biroului național chinez de statistică, a declarat că, în timp ce virusul este responsabil pentru această criză istorică, „impactul virusului este gestionabil și pe termen scurt”.
„Abia luna viitoare vom ști cum arată produsului intern brut pe primul trimestru”, a spus Mao. „Acesta va depinde în principal de performanța lunii martie, deoarece luna aceasta reprezintă aproximativ 40% din economia trimestrială în primul trimestru, iar ianuarie și februarie reprezintă 60%.”
Duminică banca centrală a Chinei a declarat că va folosi „o varietate de măsuri” pentru a reduce costurile de împrumutut ale companiilor care au fost afectate din greu de focarele de infecție.
Între timp analiștii au cerut un efort coordonat între factorii de decizie din întreaga lume pentru a face față pandemiei, care ar trebui să includă și un stimulent fiscal.
„În cele din urmă șocul economic global al Covid-19 are nevoie de un răspuns global. Băncile centrale sunt în avangarda guvernelor în acest sens, dar în fiecare zi sunt anunțate tot mai multe politici fiscale. Ar trebui ca partea fiscală să devină mai urgentă, pentru a preveni o încetinire economică prea lungă”, a declarat Kerry Craig, strateg al piețelor globale la JP Morgan Asset Management.