Cinci filme recente care nu sunt o pierdere de vreme
Hollywood a devenit un deșert de narcisism și propagandă. Există însă și oaze de umanitate.
Producția cinematografică a Hollywoodului din acest secol este îndeobște mediocră, mai ales comparativ cu perioada clasică sau din anii 1960-1970. Când ceva scade altceva îi ia locul și în acest caz calitatea și relevanța filmelor au fost înlocuite de amorul propriu al vedetelor, perorații moralizatoare și catehism ideologic.
Există însă și filme deosebite, care explorează natura umană dezvăluită în situații limită. Iată câteva:
The Debt – 2010
Dieter Vogel, fost medic nazist supranumit „chirurgul de la Birkenau”, se ascunde în Berlinul de Est. Trei tineri agenți Mossad primesc misiunea de a-l identifica și răpi, pentru a fi adus în Israel și judecat pentru crimele comise în timpul războiului. Planul dă greș în cele din urmă; Vogel este prins dar reușește să evadeze. Confruntați cu propriul eșec și consecințele previzibile, cei trei iau o decizie care le va umbri tot restul vieții. „Adevărul vă va face slobozi”, Ioan 8:32.
• Fragment
Dieter Vogel, capturat și ținut ostatic într-un apartament din Berlinul de Est în așteptarea unui plan de evacuare, poartă un război psihologic împotriva răpitorilor săi. Către unul dintre agenții israelieni:
– De ce crezi că a fost atât de ușor să vă exterminăm? Slăbiciunea voastră. Am văzut-o. În fiecare zi am văzut-o. Fiecare căutând doar cum să evite să fie biciuit, călcat în picioare sau ucis. Fiecare gândindu-se doar la el însuși. De ce crezi că a fost nevoie doar de patru soldați pentru a conduce o mie de oameni în camerele de gazare? Pentru că niciunul din acea mie nu a avut curajul să reziste. Nimeni nu s-ar fi sacrificat. Nici măcar când le-am luat copiii. Așa am știut, atunci, că voi nu aveți dreptul să trăiți.
Actori principali: Hellen Mirren, Jessica Chastain, Tom Wilkinson, Ciarán Hinds.
The Dig – 2021
Un film despre cea mai importantă descoperire arheologică din Anglia. Cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial moștenitoarea unor pământuri din Suffolk îl cheamă pe arheologul amator Basil Brown pentru a investiga niște movile aflate pe proprietatea sa, în apropierea estuarului Deben. Săpăturile au scos la iveală o corabie anglo-saxonă din secolul VII, transformată în criptă funerară pentru regele Rædwald. Artefactele găsite au schimbat complet semnificația acestei perioade, văzută anterior drept un moment istoric de înapoiere și izolare. Cele 263 de obiecte descoperite – din aur, argint, bronz, granat, smalț, fier, lemn, os, textile și blană – au relevat o cultură avansată și în contact cu alte culturi europene. Pe timpul războiului obiectele au fost adăpostite într-o stație de metrou londoneză și abia în 1951 au fost arătate publicului pentru prima oară.
Actori principali: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James.
Brooklyn – 2015
Anii 1950; o tânără irlandeză emigrează în SUA în căutarea unei vieți mai bune, asemeni atâtor altor irlandezi înaintea ei. Ajunge în cartierul Brooklyn din New York și începe să își reclădească viața, pornind de jos și cu tenacitate. Fiul unei familii de imigranți italieni se îndrăgostește de ea, între cei doi începe o idilă, dar Eilis este nevoită să se întoarcă în Irlanda datorită unei urgențe în familie și trebuie să decidă care este adevărata ei casă. Uneori se ivește ocazia când omul poate să își aleagă destinul și nu puțini o ratează, dar nu de această dată.
• Fragment
Eilis servește ca voluntar la o reuniune a imigranților irlandezi organizată de preotul Flood.
Eilis – De ce nu se întorc acasă?
Preotul Flood – Dacă nu există nimic acolo pentru o fată tânără și isteață ca tine, cu atât mai puțin pentru acești bărbați. Unii dintre ei sunt aici de cincizeci de ani și au pierdut legătura cu restul lumii. Aceștia sunt oamenii care au construit tunelurile, podurile, autostrăzile. Numai Dumnezeu știe din ce mai trăiesc ei acum.
Actori principali: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent.
The Painted Veil – 2006
Poveste de dragoste pe fundalul epidemiei de holeră din China, în 1919. Căsătorită de puțin timp cu medicul Walter Fane, Kitty îl urmează la Shanghai, unde acesta primise postul de cercetător în cadrul legației britanice. Kitty își înșeală soțul cu un atașat diplomatic, determinându-l pe Walter să o ia cu el într-un sat izolat afectat de holeră unde se oferise ca medic voluntar. Înconjurați de moarte și măcinându-se reciproc în reproșuri, cei doi se regăsesc prin dăruirea față de cei mai vulnerabili.
• Fragment
Un funcționar britanic local, la scurt timp după instalarea noilor sosiți într-o locuință vecină.
Waddington – Am fost uimit când mi-au telegrafiat că veniți. Mi-am imaginat că ești o infirmieră bătrână cu înfățișare sumbră… cu picioare groase și mustață. Am intrat în căsuța voastră și acolo erai… fragilă, obosită și foarte nefericită.
Kitty – A fost o călătorie lungă.
Waddington – Dar ești nefericită acum. Și mi-a trecut prin minte că tu și soțul tău ați putea fi îndrăgostiți nebunește unul de altul… și că pur și simplu ai refuzat să rămâi în urmă.
Kitty – Este o explicație rezonabilă.
Waddington – Da, dar nu potrivită. Știi ce mi se pare ciudat? Că soțul tău nu se uită niciodată la tine. Privește pereții, podeaua, își privește pantofii, dar niciodată pe tine.
Ecranizare după romanul cu același nume de W. Somerset Maugham.
Actori principali: Edward Norton, Naomi Watts, Toby Jones, Liev Schreiber, Diana Rigg.
The Way Back – 2010
Comandantul obișnuiește să le spună noilor sosiți într-un gulag sovietic din Siberia, în perioada celui de-al doilea război mondial, că lagărul este doar o parte din temnița lor. Natura nemiloasă, întinsă până dincolo de orizont, este cea care îi ține cu adevărat captivi; nu au unde să fugă, decât în brațele morții. Câțiva deținuți se încumetă totuși să evadeze și odiseea călătoriei lor arată cât de multe poate omul să îndure și să depășească pentru a fi liber. Unii preferă însă dependența de Big Brother.
• Fragment
Grupul de evadați a ajuns la granița dintre URSS și Mongolia. Toți trec dincolo însă Valka, criminalul de drept comun, nu pășește mai departe.
Janusz – Știi… te vor prinde.
Valka – Da. Închisoarea e în regulă. Să fii datornic este rău. Dar sunt multe închisori, nu mă găsesc ei.
Janusz – Dar America?
Valka – Nu e pentru mine, libertatea. N-aș ști ce să fac cu ea, jur pe Dumnezeu. Așa că trebuie să ne luăm rămas bun.
Inspirat de autobiografia lui Sławomir Rawicz, locotenent în armata poloneză arestat de NKVD și trimis în Gulag.
Actori principali: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Saoirse Ronan.
În alte roluri: Dragoș Bucur și Alexandru Potocean.