ȘTIRE - Oficial de rang înalt de la Beijing avertizează: „China nu va tolera o revoluție în Hong Kong”
Cel mai înalt oficial de la Beijing care supravegheaza afacerile din Hong Kong a denunțat protestele antiguvernamentale care au cuprins orașul ca având „caracteristicile evidente ale unei revoluții colorate” – referindu-se la revoltele din Europa de Est de la începutul anilor 2000 – și a avertizat că cea mai serioasă criză de la predarea suveranității către China nu poate fi rezolvată printr-o capitulare față de cererile protestatarilor.
Zhang Xiaoming, director al Consiliului de Stat pentru Hong Kong și Macau (HKMAO), a pus accentul pe încetarea haosului și violențelor cauzate de protestele care au început în urmă cu două luni, declanșate de un proiect de lege al extrădării acum abandonat de guvern.
De asemenea, el a lăsat deschisă posibilitatea ca guvernul din Hong Kong să înființeze o comisie de anchetă pentru întreaga istorie a acelui proiect de lege, dar numai după ce protestele s-au încheiat definitiv.
„Cea mai apăsătoare și mai importantă sarcină în prezent este de a opri violența, de a pune capăt haosului și de a restabili ordinea, astfel încât să ne protejăm patria și să împiedicăm Hong Kong să se afunde într-un prăpastie”, a spus Zhang.
Expunând aceste priorități în fața a 500 lideri de afaceri și politicieni pro-Beijing din Hong Kong, în cadrul unui seminar ținut miercuri la Shenzhen, el a făcut apel la aliații lui Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, șeful executiv al guvernului din Hong Kong, să participe la salvgardarea prosperității și stabilității orașului.
Vorbind în cadrul aceluași eveniment, Wang Zhimin, directorul biroului de legătură din Beijing, a avertizat că criza care a cuprins Hong Kong este o „bătălie pe viață și pe moarte”, cu viitorul orașului în joc.
În timp ce oficialii de la Beijing au mobilizat forțele pro-guvernamentale cu ocazia seminarului de o zi, liderul Hong Kong-ului a continuat să evite aparițiile în public, dar a făcut în secret o vizită de întărire a moralului la secția de poliție Tin Shui Wai, unde au fost folosite gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor care au atacat-o luni.
În cadrul seminarului de la Shenzhen, Zhang a reafirmat sprijinul total al Beijingului pentru liderul și forțele de poliție din Hong Kong, subliniind că susținerea acestora este esențială pentru restabilirea ordinii.
„Guvernul central susține 100% conducerea lui Lam”, a spus el.
Zhang a avertizat că, în cazul în care criza protestelor se va extinde dincolo de capacitatea de control a guvernului local, atunci Beijingul nu va fi un spectator neputincios. Armata de Eliberare a Poporului (AEP) ar putea fi desfășurată pentru a restabili ordinea, în timp ce legile naționale ar putea fi aplicate și în cadrul unei stări de urgență.
„În conformitate cu Legea de Bază, autoritățile centrale dispun de metode ample precum și de o putere suficientă pentru a rezolva prompt orice tulburări posibile, în cazul în care vor avea loc”, a mai spus Zhang.
Elsie Leung Oi-sie, fostul ministru al justiției din Hong Kong, care a participat la adunare, a declarat că Zhang a precizat că guvernul central are dreptul să intervină dacă este necesar.
„Beijingul nu va ignora Hong Kong dacă va fi în haos”, a spus ea. Leung l-a citat pe Zhang, care la rândul său l-a lăudat pe Deng Xiaoping ca fiind înțelept, întrucât fostul lider chinez a declarat, în anii 1980, că Beijingul va interveni în cazul în care vor avea loc neliniști în oraș.
„Putem spune că Hong Kong se confruntă cu cea mai gravă situație de la înmânarea către China din 1997”, a spus Zhang în observațiile sale de deschidere a seminarului.
Ip Kwok-him, un delegat din Hong Kong în cadrul Congresului Național al Poporului [forul legislativ al Chinei similar cu Marea Adunare Națională din România comunistă, n.trad.], a citat avertismentul lui Zhang, referitor la faptul că orașul va avea mult de suferit dacă protestele vor continua. De asemenea, Zhang a fost de părere că protestele trebuie să înceteze și pentru a nu perturba sărbătorile care vor marca, în octombrie, a 70-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze.
„Cred că el și-a exprimat speranța că haosul din Hong Kong se va termina până în septembrie dar, desigur, cu atât mai devreme cu atât mai bine” a spus Ip.
Zhang a descris protestele din Hong Kong ca având „caracteristicile evidente ale unei revoluții colorate”, o referință la tulburările civile din țările din fosta Uniune Sovietică și din Balcani la începutul anilor 2000.
Regina Ip Lau Suk-yee, președintele Partidului Oameni Noi, a menționat că Zhang sugerează faptul că astfel de caracteristici includ rolul proeminent al tinerilor și implicarea grupărilor religioase.
„Ei se folosesc de libertate și democrație ca sloganuri, dar în realitate fac rău Hong Kong-ului” a spus ea.
Un alt participant a declarat că Zhang a remarcat modul în care revoluțiile colorate au distrus moralul poliției și au permis protestatarilor să preia controlul. „Poliția a trudit și a sângerat, nu o putem lăsa să plângă” a fost citat Zhang.