ȘTIRE - Republica Cehă se opune planului de redistribuire a migranților
Potrivit ministrului de interne Jan Hamáček, republica Cehă nu se numără printre cele 14 state membre ale UE care încearcă să găsească un nou mod de redistribuire a migranților. În schimb, susține el, efortul cheie al UE trebuie să fie acela de a-i îndruma pe migranți din afara Europei.
În rândul mai multor state membre ale Uniunii Europene este în curs de realizare ideea unui nou acord de redistribuire în interiorul UE a migranților salvați în Marea Mediterană. Italiei și Maltei li se cere să își deschidă porturile pentru navele care transportă acești migranți deoarece ambele țări refuză de un an să accepte nave de migranți. Potrivit președintelui Macron paisprezece țări din UE au fost de acord cu această propunere. Cu toate acestea ministrul de interne al Cehiei, Jan Hamáček, nu este de acord cu o astfel de abordare.
„În opinia mea soluția nu este de a-i aduce pe migranți în UE și de a rezolva ulterior problemele care apar. Pentru a face față acestei situații trebuie să o abordăm în afara teritoriului Uniunii Europene” a spus Hamáček.
Ministrul ceh de interne nu a participat la negocierile din cadrul reuniunii miniștrilor de interne și de externe ai UE, care a avut loc luni la Paris. Însă republica Cehă a fost reprezentată de ambasadorul său. Potrivit lui Hamáček atitudinea cehă față de această problemă nu s-a schimbat, în pofida noului acord. „Este vorba despre redistribuirea refugiaților, dar noi suntem ferm împotrivă. Soluția o reprezintă centrele de debarcare. Cei care doresc să solicite azil trebuie să facă acest lucru în afara Uniunii Europene” a adăugat Hamáček.
Centrele de debarcare ar trebui să fie înființate într-una din țările din Africa de Nord. Ministrul Hamáček crede că instituirea lor nu va fi ușoară. Tema centrelor pentru solicitanții de azil a apărut anul trecut, în iunie, la o întâlnire la nivel înalt a Uniunii Europene, iar în luna mai a acestui an a fost reluată de Hamáček și de Horst Seehofer, ministrul german de interne. Cu toate acestea, statele din Africa de Nord nu sunt deschise acestei propuneri.
În cadrul UE, republica Cehă este una dintre țările care se opun cel mai ferm cotelor de redistribuire a migranților. Astfel Cehia menține alianța cu restul țărilor din grupul de la Vișegrad. De asemenea reprezentanții Austriei au opinii similare cu privire la această problemă. Dintre țările vechi membre ale UE, Italia este cea mai determinată să nu nu accepte cotele de redistribuire.
Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură înțelegerea anunțată este gata să fie adoptată. În timp ce Macron a afirmat că aproximativ 14 state (inclusiv Germania, Franța, Portugalia, Finlanda și Lituania) „sunt de acord în principiu” cu privire la propunerea de redistribuire, alte țări sunt mult mai prudente.
Heiko Maas, ministrul german de externe, a admis o schimbare semnificativă a negocierilor, dar a declarat de asemenea că acordul nu a fost încheiat. Pe de altă parte Matteo Salvini, ministrul italian de interne, a descris reuniunea de luni drept un fiasco. Cu toate acestea negocierile vor continua în Malta, în septembrie.