Buletin de știri (6)
Periscop s-a mutat pe Substack. Noutăți din intersecția religia păcii - Europa.
Mai întâi o înștiințare despre PERISCOP: s-a mutat pe Substack. Un avantaj major constă în faptul că găzduirea pe noua platformă este gratuită. Iată câteva facilități de explorat:
O rubrică nouă intitulată Recomandări (accesibilă din meniul de sus al paginii Home) în care sunt scoase în evidență, în mod regulat, cinci articole din arhivă. Lista se va schimba din trei în trei săptămâni. Este o modalitate de a prezenta reînnoit articole din trecut.
O rubrică nouă intitulată Podcast, de asemenea accesibilă din meniul de sus al paginii Home. Acum există trei podcasturi din 2020, realizate împreună cu un prieten. Sper să ascultați, vor urma și altele.
Arhiva site-ului cuprinde aproximativ 280 de articole și poate fi explorată din opțiunea de meniu Archive, dar deosebit de utilă este facilitatea de căutare. O găsiți tot pe pagina Home, reprezentată de o lupă sub grupajul celor patru articole cel mai recent publicate. Apăsați pe lupă și apare o casetă în care puteți introduce termenii dumneavoastră de căutare. În acest fel puteți găsi materiale după diverse criterii de conținut.
Substack oferă două modalități de a fi la curent cu ce apare nou pe site:
Modalitatea tradițională, prin care dumneavoastră accesați site-ul la adresa web https://emilborcean.substack.com/.
Modalitatea de tip newsletter, prin care orice articol nou este trimis automat la adresa dumneavoastră de email.
Important
Dacă articolele trimise prin email nu ajung în Inbox atunci verificați directorul Spam. De asemenea marcați adresa de email a expeditorului - emilborcean@substack.com - drept “not spam”.
Dacă email-urile de la PERISCOP nu sunt nici în directorul Spam atunci verificați directorul Promotions. În cazul în care articolele trimise prin email se află în acest director și folosiți Gmail, atunci vă sugerăm să urmați procedura descrisă la acest link(secțiunea “How to move a specific sender from Promotions to Primary”) pentru a primi email-urile sosite de la emilborcean@substack.com în directorul Inbox.
De aproape un an trecem printr-o epidemie a deceselor fără vreun motiv deosebit. Oameni tineri sau în floarea vârstei altminteri sănătoși și dintre care nu puțini sportivi cad răpuși ca din senin. Există însă și alt sindrom al morții subite, ceva mai vechi, la fel de inexplicabil și specific Europei. A revenit în ultima vreme, semn că viața a reintrat în făgașul normal.
Jean T., un francez în vârstă de 88 ani, a murit în urma rănilor cauzate de asaltul brutal al fraților K. Bătrânul a fost găsit inconștient și sângerând în clădirea unde locuia, cu maxilarul rupt și fața și picioarele învinețite. Pe primul K. îl cheamă Mahomed iar pe al doilea Hichem, în vârstă de 30 ani și cu un cazier lung împănat cu acte de violență și trafic de narcotice.
Doi imigranți nigerieni au bătut un conductor de S-Bahn până când și-a pierdut cunoștința. Incidentul s-a petrecut în orașul german Essen după ce conductorul l-a rugat inițial pe unul dintre atacatori să se mute din dreptul ușii, pentru a-i permite să repornească trenul. Călătorii din preajmă au intervenit în ajutorul victimei și atacatorii au fugit, dar poliția i-a arestat în cele din urmă. S-Bahn este numele rețelei de trenuri urbane sau suburbane care deservesc o zonă metropolitană și seamănă ca aspect cu o garnitură de metrou.
Cinci persoane au fost rănite într-un magazin Lidl din localitatea Jeumont după ce un marocan rezident în Franța și înarmat cu două cuțite plus un satâr a început să-i atace pe clienți. Atacatorul, în vârstă de peste patruzeci de ani, i-a terorizat pe cumpărători și în final a încercat să-și ia viața. Poliția l-a descoperit sângerând în apropiere; conform descrierilor din presă agresorul fusese în trecut diagnosticat cu schizofrenie.
O tânără din Togo în vârstă de 22 ani și înscrisă la Universitatea Aix-Marseille unde studia științe economice și gestionarea afacerilor a fost înjunghiată mortal de un migrant din Cape Verde. Atacul s-a produs în noaptea de patru decembrie, în localitatea Cabriès, după ce tânăra angajată cu jumătate de normă la Burger King ieșise din tură și aștepta într-o stație autobuzul cu care urma să se întoarcă acasă, unde avea de gând să studieze pentru examenul de a doua zi. Tânăra a fost acostată de migrantul în vârstă de 26 ani și înjunghiată de mai multe ori în inimă. Ucigașul nu are un domiciliu stabil, nu a explicat motivul omuciderii și nu avea cazier. Poliția a descoperit că istoria sa medicală cuprinde numeroase adicții și tulburări psihiatrice.
O curte de justiție din Austria i-a condamnat în această lună pe cei trei afgani care în iunie anul trecut au violat și ucis o fată din Viena în vârstă de 13 ani. Corpul neînsuflețit al Leoniei a fost descoperit de trecători rezemat de un copac, în apropierea străzii Victor-Kaplan. După ce migranții afgani au drogat-o cu ecstacy fata a murit prin asfixiere. Un făptaș a fost condamnat la închisoare pe viață, iar ceilalți la 19, respectiv 20 de ani închisoare. Unul dintre ei a ajuns în Austria în 2015 și comisese multiple infracțiuni, dar încă se afla în țară după ce i-a fost respinsă cererea de azil. Unele rapoarte de presă au afirmat că respectivul încă primea ajutor social cu toate că un ordin de deportare fusese emis pe numele său.
Închei cu o reacție hilară din partea unei țări africane. O delegație germană condusă de Robert Habeck, ministrul economiei, a vizitat Namibia și a fost întâmpinată de președintele Hage Gottfried Geingob. Acesta le-a comunicat oficialilor germani că țara sa oferă adăpost cetățenilor germani în căutare de refugiu pentru iarna în curs. Namibia a introdus recent o viză de șase luni pentru nemții care doresc să vină și lucreze în condiții confortabile, până când trece iarna în Europa. Nangula Uuandja, directorul agenției de investiții și dezvoltare, a declarat pentru ziarul Bild: „Voi germanii sunteți foarte bineveniți! Puteți trăi și munci aici pe timpul iernii, nu veți mai fi speriați de costul ridicat al termoficării! Aici, spre deosebire de Germania, nu avem pene de curent!” Namibia a fost o colonie germană între 1894-1915 și numără aproximativ 15.000 de urmași ai coloniștilor germani.