Vremea — În statul Missouri sezonul rece începe de obicei pe 5 noiembrie. Anul acesta a început însă cu trei săptămâni mai devreme, pe 18 octombrie, când s-au înregistrat minime record pentru această zi din calendar: -5,5℃ în Springfield, -2,7℃ în Joplin și -4,4℃ în Rolla/Vichy. Au fost întrecute minime vechi de 74 de ani, dar încălzirea globală continuă neabătut și va reveni la anul în vară cu o cupolă de foc îmbunătățită.
Canada — Economia funcționează la un randament ridicat. Inflația a fost de 6,9% în septembrie față de 7% în august. Creșterea prețului la benzină a fost de numai 13,2% în septembrie față de 22,1% în august. Excluzând mâncarea și energia, prețurile la restul produselor au rămas în linii mari stabile: în august erau cu 5,3% mai mari față de august 2021, iar în septembrie cu 5,4% mai mari față de septembrie 2021. Doar prețul produselor alimentare diferă, acum este cu 11,4% mai mare față de 1981. Una peste alta economia noastră a depășit-o pe cea canadiană.
SUA — Într-un sondaj efectuat de New York Times și Siena 71% dintre respondenți au fost de acord, indiferent de afilierea politică, cu afirmația „democrația americană este în pericol la ora de față”. O majoritate de 59% crede că mass-media este „o amenințare majoră” la adresa democrației, mai mare decât Trump, Biden, Republicanii, Democrații, curtea supremă, colegiul electoral, votul prin poștă sau mașinile de vot – celelalte opțiuni oferite în sondaj. Românii au de asemenea o părere proastă despre presă; în sondajul CURS din 22-29 ianuarie 2022, elaborat pentru stabilirea unei ierarhii a încrederii în instituții, doar 29% au spus că au încredere în presă, sau 71% o consideră un mijloc de dezinformare, înregimentat politic și ideologic.
Portugalia — Conform recensământului din 2010 populația Lisabonei se ridică la 545.000 de locuitori, chiar dacă zonele urbane adiacente cuprind o populație de 2.800.000 persoane. Un reportaj al ziarului brazilian Globo evidențiază numărul de imigranți niciodată atât de mare ca în prezent și dă drept exemplu Lisabona, unde aproape 300.000 rezidenți din cei cu puțin peste 500.000 de locuitori sunt imigranți. Cartiere întregi sunt locuite majoritar de imigranți, mulți ilegali, din Bangladesh, India, Orientul Mijlociu și Africa. Bayê, de proveniență din Senegal, lucrează la negru ca artizan și câștigă peste o mie de euro lunar. Etnicii portughezi părăsesc orașul, centrul istoric înregistrând o pierdere de 8000 rezidenți autohtoni în ultimii zece ani. Numeroși portughezi educați sau buni meseriași emigrează și se stabilesc preferențial în țări europene mai afluente. Locuințele pe care le lasă în urmă sunt închiriate imigranților, prin Airbnb. Localnicii rămași nu pot decât să observe cum orașul a fost inundat de mână de lucru ieftină și slab educată, devenind treptat un iarmaroc cu vestigii istorice ale unei civilizații emigrate într-un album de amintiri.
SUA — Kari Lake este candidata Partidului Republican la funcția de guvernator al statului Arizona. Crescută în Iowa și absolventă a unor studii superioare în comunicare și jurnalism, a lucrat timp de 22 ani ca prezentatoare de știri la postul de televiziune KSAZ-TV din Phoenix. Ea se declară împotriva imigrației ilegale și pentru întărirea graniței cu Mexic, împotriva îndoctrinării woke din școli, în favoarea vieții celor nenăscuți și pentru remedierea situației persoanelor fără adăpost.
Mass-media o detestă. Un reporter australian încearcă un interviu capcană, dar se alege în schimb cu o urecheală.
Mass-media o numește „election denier” deoarece a exprimat rezerve serioase față de integritatea alegerilor din 2020. La o întâlnire cu reprezentanți de presă ea le-a arătat exemple de politicieni Democrați care au contestat în trecut rezultatul unor alegeri prezidențiale sau pentru alte funcții în stat, dar pe care presa nu îi caracterizează drept „negaționiști”.
Katie Hobbs, candidata din partea Partidului Democrat, a declarat că refuză să participe la dezbateri electorale împreună cu Kari Lake deoarece adversara sa „este mai degrabă interesată să creeze spectacol” și nu dorește să participe la un astfel de „circ” din respect față de cetățenii din Arizona. Kari Lake este recomandată de fostul președinte și de Tulsi Gabbard, recent plecată din Partidul Democrat.
Marea Britanie — Liz Truss a demisionat după numai 45 de zile în funcția de prim-ministru. Programul ei de reforme a cuprins ridicarea interdicției de explorare și exploatare a gazelor de șist din apele teritoriale britanice și o reducere a poverii fiscale exagerate pentru cei cu venituri mari. Contestată vehement din interiorul partidului și lipsită de susținere în parlament, a renunțat la măsurile anunțate inițial și l-a găsit drept țap ispășitor pe ministrul de finanțe, dar această retragere nu i-a salvat cariera politică. „This lady is not for turning” afirma Margaret Thatcher, sau „Această doamnă nu se întoarce din drum”, dar Liz nu a pierdut nicio ocazie de a găsi drumul înapoi la status quo. Comparația cu Margaret Thatcher s-a arătat prematură, nimic mai mult decât o dorință deșartă. Liz nu posedă flerul și determinarea predecesoarei sale. Pe de altă parte, la fel ca lady Thatcher, ea a fost înlăturată de proprii colegi din partid. Faptul că acest lucru s-a petrecut după numai 45 de zile arată cât de mult s-a schimbat Partidul Conservator britanic. De la Robert Peel, Winston Churchill și Margaret Thatcher s-a ajuns la Jeremy Hunt, noul ministru de finanțe și tehnocratul care a beneficiat cel mai mult de pe urma turbulențelor actuale. El reprezintă cel mai bine sufletul sterp al conservatorilor britanici. Procese în loc de viziune, birocrație obedientă în loc eficiență și condescendență în loc de vocația slujirii interesului național. Rezultă creșterea cinismului omului de rând, un indicator neglijabil.