ȘTIRE - Autobahnul german rămâne fără limită de viteză
Parlamentul Germaniei a votat joi 17 octombrie cu scorul de 498–126 (cu șapte abțineri) în favoarea menținerii sistemului de autostrăzi din țară fără o limită superioară de viteză.
Șoferii de autoturisme din Germania au obținut o victorie majoră, în condițiile în care parlamentul federal al țării a votat copleșitor pentru contestarea unei moțiuni a Partidului Verde, care ar fi solicitat guvernului să instaureze o limită de viteză pe renumitul autobahn. Limita de 80 mile pe oră (sau aproximativ 130 km pe oră) sugerată de Verzi ar fi închis efectiv ultimul drum pe care șoferii își pot selecta liber viteza preferată.
Autobahnul este un factor definitoriu în ce privește percepția Germaniei în străinătate, dar subiectul este foarte contestat și încărcat politic acasă. În timp ce mulți germani nu doresc să renunțe la autobahnul lor nerestricționat, alții consideră lipsa unei limite de viteză drept un anacronism.
Dezbaterea parlamentară aprinsă pe marginea acestui subiect a scos la iveală argumentele pro și contra. Cem Özdemir, membru marcant al Verzilor, a susținut că șoselele vor fi mai sigure prin impunerea unei limite de viteză și în consecință a cerut eliminarea „felului special” al Germaniei. De asemenea el și-a exprimat speranța că automatizarea conducerii autoturismelor va pune capăt iluminării orbitoare din față și din spate, susținând că „nu se poate șofa cu 225 km/h pe o bandă și 130 km/h pe cea adiacentă”.
Partidul Die Linke (Stânga), urmaș al partidului comunist din fosta RDG, a
menționat că „mobilitatea electrică” ar trebui să însemne mai multe „trenuri și tramvaie”, în timp ce social-democrații, care se află într-o coaliție de guvernare cu creștin-democrații, au declarat că ei ar fi susținut o limită de viteză dacă nu ar fi fost limitați de obligațiile lor față de coaliție. Partidul de centru CDU (creștin-democrații), FDP (liberalii) și conservatorii de la AfD au argumentat toți împotriva unei limite de viteză. Oliver Luksic de la FDP a declarat că „autostrăzile sunt o problemă reală” și a refuzat să excludă impunerea de limite de viteză acolo unde este „necesar”, dar a refuzat o limită generală arbitrară. Între timp Gero Storjohann, de la CDU, le-a amintit Verzilor despre landul Baden-Württemberg, unde aceștia se află într-o coaliție cu CDU și unde nu există o viteză maximă. El s-a pronunțat și împotriva „supravegherii totale”.
Dirk Spaniel de la AfD, fost inginer la Daimler, a declarat că multe țări cu limite drastice de viteză au rate de accidente mult mai mari. El a adăugat că în țările cu limite de viteză oamenii tind să prefere avionul în loc de mașină pentru călătoriile mai lungi.
Spaniel are dreptate: sistemul rutier numit autobahn, situat într-unul dintre cele mai călătorite locuri de pe Pământ, este extrem de sigur. Rata de accidente a scăzut dramatic în ultimele decenii, iar multe dintre decesele existente pot fi atribuite altor factori decât viteza. Rata mortalității este în prezent una dintre cele mai scăzute din lume. Cei care se opun unei limite de viteză susțin că siguranța autobahnului s-ar putea datora faptului că, din cauza diferențelor de viteză, șoferii sunt în alertă, în general stau pe banda dreaptă atunci când nu depășesc și tind să țină seama de ceea ce se petrece în jurul lor.
De aceea nu este de mirare că limitele de viteză s-au relaxat treptat pe tot globul. Limita în Austria a fost ridicată provizoriu la 140 km/h pe anumite distanțe, Abu Dhabi permite 160 km/h pe porțiuni ale sistemului său rutier, iar multe state americane cresc și ele limitele de viteză.
S-a raportat că Angela Merkel, în vara lui 1995, pe atunci ministru pentru afacerile de mediu, a izbucnit în lacrimi datorită refuzului lui Helmut Kohl de a impune o limită de viteză pe autobahn. Ea nu a arătat o astfel de emoție în prezent, atunci când membrii parlamentului au dezbătut acest subiect. Votul a fost de 126 pentru o limită de viteză, 498 împotrivă și șapte abțineri. Se pare că subiectul este rezolvat pentru un număr de ani.