TRADUCERE - Adevăratul motiv pentru care ei îl urăsc pe Trump
Un respectat cibernetician american analizează motivul pentru care Donald Trump este urât atât de intens.
David Gelernter, profesor la universitatea Yale și autorul textului pe care îl prezint în traducere mai jos, este un om de știință legendar în domeniul disciplinelor cibernetice: în anii 1980 a adus contribuții esențiale la teoria computațiilor paralele, iar în 1992 a publicat cartea Mirror Worlds în care a expus potențialul rețelelor de calculatoare în cadrul unui internet global, descentralizat și a prezentat un proiect de aplicație software care prefigura Facebook.
În 2003 a fost primit în „National Council on the Arts”, o fundație de stat dedicată artelor și științei. Gelernter a publicat cărți cu tematică științifică și de critică socio-culturală și numeroase articole în reviste americane conservatoare și neoconservatoare.
Articolul de mai jos a fost publicat înainte de alegerile parlamentare „mid-term” din noiembrie anul trecut.
◆
Toate alegerile mari din SUA sunt interesante dar următoarele alegeri midterm sunt fascinante, dintr-un motiv pe care majoritatea comentatorilor uită să îl menționeze: Democrații nu au de ce să se lege. Economia este în plină expansiune, iar poziția internațională a Americii este puternică. În privința afacerilor externe SUA și-a adus aminte, în ceasul al 12-lea, de sfatul lui Machiavelli pentru prinții din urmă cu cinci secole: nu căutați să fiți îndrăgiți, căutați să fiți temuți.
Contrastul cu perioada Obama trebuie să fie dureros pentru orice stângist suficient de onest. Înfruntarea prilejuită de nominalizarea lui Kavanaugh va fi, pentru generațiile viitoare, un indicator al falimentului intelectual al partidului Democrat, lumina roșie intermitentă pe tabloul de bord care avertizează „golit”. Stânga este înfrântă.
Așa ceva s-a mai întâmplat în trecut, în anii 1980, 1990 și la începutul anilor 2000, dar apoi a venit criza financiară și a salvat liberalismul de la un prăpăd garantat. Astăzi stângiștii se roagă ca Robert Mueller să intre în costumația de Superman și să-i salveze încă o dată.
Deocamdată singura formulă sacră a Stângii este „noi îl urâm pe Trump”. Este o ură edificatoare deoarece motivele pentru care Stânga îl urăște pe Trump sunt exact motivele pentru care ea urăște America. Implicațiile sunt importante și dureroase.
Nu toți stângiștii urăsc America. Dar stângiștii pe care îi cunosc îl urăsc pe Trump pentru grosolăniile sale, reticența de a evita o luptă, franchețea, certitudinea că America este excepțională, neîncrederea în intelectuali, atașamentul față de ideile simple și eficiente și refuzul său de a crede că bărbații și femeile ar fi interschimbabili. Cel mai rău dintre toate, singura lui ideologie este de a-și face treaba bine. Obiectivele sale sunt îndeplinirea sarcinilor din față, de a nu se lăsa mânat de colo-colo și pe de altă parte de a se bucura de viață. Pe scurt el este un american tipic dar amplificat, deoarece nu este constrâns să-și tempereze felul de a fi.
Trump nu are opreliști deoarece este putred de bogat, întotdeauna a fost așa, și deoarece, spre deosebire de alți oameni bogați, el savurează bogăția sa și nu simte nevoia să-și ceară scuze pentru această stare de fapt. El nu a învățat să își păstreze părerile reale pentru sine deoarece nu a trebuit vreodată să facă acest lucru. El nu a învățat să se simtă jenat de faptul că este un bărbat cu înclinări masculine obișnuite. Uneori s-a purtat ca un bădăran față de femei, fapt pentru care americanii, la Stânga sau Dreapta, s-au simțit copleșiți de rușine – la fel cum s-au simțit față de J. F. Kennedy sau Bill Clinton.
Dar misiunea mea ca alegător este să aleg candidatul care va fi cel mai benefic pentru America. Regret asprimea americanului obișnuit, lipsit de constrângeri, pe care o transmite dl Tump. Această asprime nu este prezidențială și strică imaginii noastre în fața altor națiuni. Pe de altă parte mulți dintre adversarii săi se îngrijorează prea mult referitor la ce cred alții. M-ar încânta respectul Franței, Germaniei și Japoniei dar nu am crize de insomnie în lipsa acestuia.
Diferența dintre cetățenii care îl urăsc pe Trump și cei care îl acceptă – indiferent dacă îl iubesc sau doar îl tolerează – se reduce la atitudinea față de americanul tipic: fermierul, ucenicul în fabrică, mecanicul auto, muncitorul care supraveghează funcționarea unei mașini, șoferul de autocamion, proprietarul unui mic magazin, funcționarul, inginerul de software, infanteristul, gospodina. Intelectualii stângiști pe care îi cunosc spun că disprețuiesc astfel de oameni deoarece au tendința de a fi republicani conservatori.
Hillary Clinton și Barack Obama cunosc păcatele lor. Ei știu cât de deplorabili sunt acești oameni cu armele lor stupide și bisericile lor dezgustătoare. Ei nu au bani în surplus și nici nemulțumiri permanente care să îi facă interesanți; nici măcar o cohortă de urmăritori pe Twitter. Ei nu merg la Davos anual, în schimb se uită la Fox News. Nici măcar cel mai răsărit dintre ei nu posedă geniul sclipitor al lui Chuck Schumer, ca să nu vorbim despre Michelle Obama. De fapt sunt toți nătângi ca oile.
Trump ne amintește cine este în realitate americanul mediu. Nu este americanul mediu de sex masculin sau americanul mediu de rasă albă. Știm cu siguranță că în 2020 intelectualii vor fi uluiți de numărul femeilor și negrilor care vor vota pentru Trump. S-ar putea să redefinească harta politică: americanii obișnuiți de orice tip contra tagmei spilcuiților.
Mulți intelectuali de stânga se bazează pe tehnologie pentru a elimina slujbele care îi susțin pe toți acești oameni de modă veche, genul de șoferi de camion și restul, dar se înșeală amarnic. Transportul de alimente și îmbrăcăminte, o îmbrățișare a soției sau copilului, un răgaz de tăcere alături de cel mai bun prieten, toate acestea sunt imposibile prin internet. Poate că acest lucru este evident pentru unii dar a fi intelectual înseamnă că nimic nu este evident. Trump nu este un geniu, dar cineva care stăpânește lucrurile evidente și adaugă bun-simț este în proporție de nouă zecimi pregătit pentru viața reală. (Studiile universitare și eventual un doctorat sunt în regulă, dar intelectualul modern își depreciază cunoștințele amestecându-le cu politica și este mândru de altoirea lor cu nimicuri stângiste.)
Toate acestea duc la o întrebare importantă – una care va fi respinsă cu indignare astăzi dar nu și de către istorici, pe termen lung: este posibil să-l urăști pe Donald Trump dar nu și pe americanul mediu?
Într-adevăr, dl Trump este cetățeanul mediu fără restricții. Bineînțeles că puteți detesta unele dintre caracteristicile sale majore – lipsa infantilă de autocontrol în bâzâitul lui pe Twitter, ripostele uneori de om gâlcevitor – fără să-l detestați pe americanul mediu care nu are astfel de tendințe. (Dl Trump și-a ameliorat comportamentul în aceste două categorii.) S-ar putea să vă displacă în întregime. Eu nu l-aș alege ca prieten și nici dânsul nu m-ar alege pe mine. Dar ceea ce văd la Stânga este adesea ură pur și simplu, necondiționată, de care cel care este posedat – Dumnezeu să îl ierte – se declară mândru. Este deprimant, chiar dezgustător. Și acest lucru înseamnă, cred eu, că mizantropia declanșată de Trump înseamnă și ură față de americanul mediu – bărbat sau femeie, alb sau negru. Adeseori înseamnă și ură față de America.
Admit că dl Trump este o parodie a americanului mediu și nu americanul mediu în sine. A-l evita este de înțeles. Dar să-l urăști din inimă este revelator. Numeroși americani s-au simțit rușinați când Ronald Reagan a fost ales președinte. Un actor de film? Însă noua direcție pe care a imprimat-o Americii a fost un mare succes, în general, iar Reagan a devenit un mare președinte. Să nu uităm că această țară a fost proiectată să fie condusă de către amatori – de cetățeni simpli, nu numai de avocați și birocrați.
Cei care au votat pentru dl Trump și vor vota candidații săi în noiembrie își fac griji pentru națiune, de imaginea ei. Președintele merită respectul nostru pentru că americanii merită să fie respectați — nu comentatorii și păreriștii de la televiziuni, profesorii socialiști de liceu și alți eminenți din învățământ, ci aluatul uman fundamental care a făcut America măreață și care ne înnobilează în fiecare zi.
David Gelernter